Waardebeleggen blijft achter…

Het maakt niet uit of nu gekeken wordt naar aandelen met lage koers/winst-verhoudingen of lage koers/boekwaarde-verhoudingen. Of naar aandelen met lage koers/cashflow-verhoudingen of iets soortgelijks. De ‘goedkoopste’ aandelen renderen op lange termijn het best. Maar dat is tussentijds niet altijd het geval…

Slechte voorspellers

Aandelen van bedrijven waarvan nauwelijks groei verwacht wordt zijn doorgaans lager gewaardeerd dan aandelen van zogeheten groeibedrijven. Dat lijkt heel logisch, maar wees ervan bewust dat beleggers de neiging hebben te overdrijven.

Het komt er eigenlijk op neer dat beleggers inschatten dat het wel goed zal blijven gaan met die bedrijven waarmee het op een bepaald moment goed gaat. En slecht met die bedrijven die op datzelfde moment juist kampen met tegenwind. Het heden wordt doorvertaald naar de toekomst en dat gebeurt in een sterkere mate dan eigenlijk terecht is.

Consequentie van bovenstaande is dat aandelen van bedrijven waarvan de verwachtingen laaggespannen zijn bovengemiddeld renderen. Terwijl het rendement van groeibedrijven dikwijls tegenvalt.

Geduld

Goedkope aandelen (waarde-aandelen) renderen zoals gezegd niet ieder kwartaal of ieder jaar bovengemiddeld. Soms blijven ze zelfs meerdere jaren achter bij de zogeheten groeiaandelen. Beleggers die eerder vastberaden voor waarde-aandelen kozen haken dan nogal eens af.

Dat waarde-aandelen niet altijd bovengemiddeld renderen is mooi, want een strategie die altijd werkt gaat immers al heel snel aan eigen succes ten onder. Dat value investing op lange termijn werkt maar op de korte termijn lang niet altijd maakt van value investing een heel robuuste strategie.

waarde-aandelen-rendement

Waarde aandelen doen het op lange termijn vaak beter dan groeiaandelen

Studie

In een recente studie werd het rendement van waarde-aandelen vergeleken met het rendement van groeiaandelen. De 20% aandelen met de laagste koers/boekwaarde-verhoudingen werden als waarde-aandelen bestempeld. En de 20% aandelen met de hoogste koers/boekwaarde-verhoudingen als groeiaandelen.

Wat blijkt? Gemiddeld renderen de waarde-aandelen 5% extra per jaar. Sinds 1945 is het slechts zes keer voorgekomen dat waarde-aandelen over een periode van vijf jaar slechter renderen dan groeiaandelen! Ook nu zitten we in zo’n periode.

Uiteraard, value-aandelen rendeerden de afgelopen vijf jaar eveneens prima. Maar vergeleken met groeiaandelen viel het rendement van de value-aandelen de laatste jaren toch wat tegen.

waarde-aandelen-herstel

Waarde aandelen kunnen opnieuw een grote inhaalslag maken

In de studie werd vervolgens gekeken wat er na zo’n periode van vijf jaar gebeurde waarin waarde-aandelen slechter gepresteerd hadden dan groeiaandelen. Wat blijkt? Telkens maakten waarde-aandelen een grote inhaalslag die vijf tot acht jaar duurde. Een extra reden wellicht om nu met extra interesse op waarde-aandelen te focussen…

Tip: Ook naar de resultaten van waardebeleggen (value investing) in Nederland is onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek van Frank Knopers komt eveneens naar voren dat een portefeuille van ‘goedkope’ aandelen op de lange termijn een hoger rendement oplevert dan een portefeuille van populaire groeiaandelen.

Hendrik Oude Nijhuis

hendrik-oude-nijhuisOver de auteur: Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van value investing en medeoprichter van Kingfisher Capital, een op value investing principes gebaseerde business model & investment research boutique. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de investeringsstrategieën van value investors als Warren Buffett. Zijn publicaties zijn verschenen in zowel Nederlands- als Engelstalige media, waaronder Het Financieele Dagblad, Z24.nl en Gurufocus.com. Eerder is hij als bestuurslid actief geweest voor onder andere de beleggingsstudieclubs HCC Beleggen en B.S.C. Duitenberg.

Hendrik heeft Management, Economics & Law aan de Universiteit Twente gestudeerd en is auteur van de Nederlandstalige bestseller over Warren Buffett: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’. Van dit boek is in 2014 een derde druk uitgebracht en is tevens als audioboek beschikbaar. Online hebben al meer dan 100.000 beleggers een exemplaar van ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ aangevraagd.

*Een aantal van onze columns over de euro bundelden wij vijf jaar geleden (april 2010) in een online-boekje getiteld ‘Terug naar de Gulden?’. Dit boekje is via deze link te downloaden (PDF-bestand).

Lees meer over value-investing op warrenbuffett.nl en beterinbeleggen.nl

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver Hendrik Oude Nijhuis zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van Hendrik Oude Nijhuis moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor deze bijdrage.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders