Wat is nepnieuws?

Nederland is erg kwetsbaar voor manipulatie van de publieke opinie middels de verspreiding van ‘nepnieuws’. Dat zegt brigade-generaal Wilfred Rietdijk, strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het ministerie van Defensie, in een interview met de Volkskrant. Volgens hem moeten overheden en de belangrijke media meer samenwerken om de verspreiding van valse informatie tegen te gaan en onjuiste berichten te weerleggen.

Volgens Rietdijk is Nederland – net als veel andere Westerse landen – erg kwetsbaar voor beïnvloeding van de publieke opinie. Als voorbeeld noemt hij de berichtgeving over de MH17, waarbij Rusland probeert de beeldvorming in het Westen te sturen. Daardoor verliezen burgers het vertrouwen in de autoriteiten en wordt de polarisering in de Westerse samenleving aangewakkerd.

Geraffineerde aanpak

Volgens Rietdijk sturen Rusland, maar ook landen als China en Iran, bewust aan op berichtgeving die betrekking heeft op de zwakke kanten van de Westerse samenleving. Dat gaat op zeer geraffineerde wijze via nieuwskanalen als Russia Today en Sputnik News, die wereldwijd en in verschillende talen nieuws brengen. Deze berichten worden via sociale media als Facebook en twitter verder verspreid.

De NAVO heeft het onderwerp cyberveiligheid en internet dit jaar hoog op de agenda gezet, omdat de Westerse samenleving op dit vlak erg kwetsbaar blijkt te zijn. Manipulatie van de publieke opinie is een zeer geraffineerde aanpak, omdat het lastig is om je daartegen te wapenen.

Eerder dit jaar publiceerde The Hague Centre for Strategic Studies zelfs een rapport over hoe wij ons in het Westen moeten beschermen tegen berichtgeving uit Rusland. Het rapport spreekt van Russische trollen die anti-Westerse berichten verspreiden en die gefinancierd worden door het Kremlin.

Monopolie op de waarheid?

De waarschuwing van brigade-generaal Rietdijk bevestigt dat wel zeer kritisch moeten zijn naar de berichtgeving in de media. Maar wat hij niet vertelt is dat er naast Russische propaganda ook zoiets als Westerse propaganda bestaat en dat de Westerse wereld geen monopolie op de waarheid heeft.

Zo zijn er in de Westerse media ook heel veel valse berichten verspreid, denk aan de berichtgeving over massavernietigingswapens van Saddam Hoessein en over chemische aanvallen van Assad tegen zijn eigen bevolking. Deze gebeurtenissen werden in de grote Westerse media voor waar aangenomen, maar bleken achteraf niet waar of op zijn minst discutabel te zijn.

Onafhankelijke media

Brigade-generaal Rietdijk pleit voor meer samenwerking tussen overheden en de gevestigde media, maar dat roept ook weer nieuwe vragen op. Kunnen de media in dat geval nog wel onafhankelijk verslag doen? En wat als de berichtgeving in de Russische media ook goed met feiten onderbouwd is, maar niet overeenkomt met de berichtgeving in de Westerse media? Welk verhaal moeten we dan geloven? En wie bepaalt dat?

Als de gevestigde media en overheden meer gaan samenwerken, kun je dan nog wel spreken van een onafhankelijk pers? En zijn de berichten van de Westerse media die samenwerken met overheden dan wel betrouwbaarder dan de berichten van Russische media die samenwerken met de Russische overheid?

Frank Knopers

gs-logo-breed

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Wat is nepnieuws?

 • Richard Groen

  De makers van nep-nieuws (Volkskrant, net als de andere dagbladen in ons land) hebben kennelijk een kort lijntje met het Ministerie van Propaganda.

  Feit is, zaken die de makers van nep-nieuws verzwijgen blijven of toedekken zelfs, wel gewoon besproken worden op social media of door bloggers en vloggers.

  De Volkskrant houd de lezers voor achterlijk. De Europese commissie heeft censuur samengevoegd met (Europese) defensie.

  Globalisering kan alleen maar slagen middels grootschalige misleiding van de bevolking.

  Als de overheid voor u gaat bepalen wat u wel en niet mag horen, zien, zwijgen, vinden, is Orwell hier vandaag.
  http://thefreethoughtproject.com/us-backed-neo-nazis-kidnap-journalist/
  http://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/de-vrijheid-van-meningsuiting-van-spreken-en-van-denken-kan-binnen-een-jaar-weg-zijn/
  Echte journalisten worden gemarginaliseerd: https://www.youtube.com/watch?v=Y3mk1sUKlFU&index=21&list=PLpKUSiyODjBznzw6BL3wN8W_HsuxOiSjw http://xandernieuws.punt.nl/content/2017/04/Media-als-propaganda-vermenigvuldigers-Drie-door-CIA-aangestuurde-persbureaus-bepalen-het-nieuws

  “Journalisme is openbaren van de (ongemakkelijke) waarheid, al het andere is Public Relations”

  De overheid moet de belangen van de burgers dienen, niet met valse argumenten en opgelegde politieke correctheid oppositie monddood maken.
  Dat n.b. defensie zich hierin moeit, bewijst de kwaadaardige bedoelingen. Overheid tegen de eigen bevolking. De NAVO-doctrine. Het is WO3.

  Beantwoorden
 • Huisje tuintje boontje beesje

  Op het ogenblik hoeven de Russen minder te liegen dan het westen !
  Al is het Nieuws uit Rusland einigsinds aangedikt , de aangekaarte feiten zijn voldoende om de westerse retoriek de weerspreken.
  Brigade general Rietdijk is niet minder dan de spreekbuis van de NATO en de Amerikaanse Deep State in Nederland ! (Anders wordt je niet zo maar chef staf , mvr Hennis is Natuurlijk een leuke barbie dol die tot de stam behoord maar die bepaald natuurlijk niets )
  Deze general ( net als een aantal bewindslieden en journalisten) zijn gewoon op de hoogte van het feit dat Al Qaida , ISIS onze proxies zijn en dat 9/11 een false flag was !( met als gevolg 15 jaar oorlog tegen het zogenaamde terrorisme )
  We kunnen het ook anders stellen “fake news moet worden aangepakt omdat een aantal bewindslieden heel veel boter op hun kop hebben, in een normale wereld zouden ze vervolgd moeten worden voor staats terrorisme !
  Einige voorbeelden:
  Ben Bot : met zijn eis voor een verklarring van Rusland over de Beslan geizelneming (onze al qaida proxies hebben toen goed werk geleverd 300 Noord osseetse kinderen vermoord )
  Frans Timmermans / Hans van Baalen : voor het steunen van een staatsgreep in Oekraine met als gevolg een burger oorlog in het oosten en 200 Nederlandse slachtoffers .
  Ect Ect Ect ……
  Oh ja en nog een vraag ?
  Mr de General hoe komt het dat onze soldaten in Narva zijn gaan paraderen in 2015 ?
  Narva de stad vaar de Nederlandse SS aan flarden is geschoten in 1944 , de stad die het einige Nederlandse SS monument herbergd.
  Ik kan me voorstellen dat de “Russische Aggressie ” moet worden gedwarsboomt ” en dat daarbij een stevige signaal dient te worden afgegeven , maar paraderen in de stad waar de europese SS is vernietigd lijk me een verkeerd signaal naar de Russen toe , immers zij hebben 26 miljoen mensen in deze oorlog verloren !
  Als laatste punt de duitsers hebben geweigerd om aan deze parade mee te doen blijkbaar zijn ze meer op de hoogte van hun geschiedenis .

  Beantwoorden
   • waterman10

    Sorry voor mij botte reactie. Is niet aanvallend bedoeld. Ik hou er alleen niet van als er gelijk met vingertjes wordt gewezen naar iemand zonder eerst iets tot op de bodem uitgepluist te hebben.
    Misschien dat ik het ook wel fout heb,maar lees op z’n minst eerst het pdf-je om de voor velen verborgen diepgang te begrijpen.

    Beantwoorden
  • waterman10

   Paraderen in de stad waar de europese SS is vernietigd lijk me een verkeerd signaal naar de Russen toe.
   Ze zullen wel hun reden ervoor hebben gehad,denk ik dan maar.
   Om ook hier de geschiedenis te begrijpen moet je jezelf er eerst in gaan verdiepen.

   Betwist verleden. Estland tussen het Oosten en het Westen.

   http://www.militairespectator.nl/sites/default/files/uitgaven/inhoudsopgave/Militaire%20Spectator%204-2016%20Noorman.pdf
   Het zijn allemaal geen lieverdjes. Of het nou Russische soldaten zijn of Duitse of Nederlandse. Heb ik de Amerikaanse rambo’s nog niet genoemd.
   Het schijnt dat ze er nooit genoeg van kunnen krijgen met het elkaar uitmoorden.
   Ik vraag mezelf al heel mijn leven af,wanneer gaat de mens eigenlijk eens iets zinvols doen met zijn gegeven tijd hier op aarde?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *