Door Willem Middelkoop
Er zijn al enkele maanden aanhoudende geruchten dat partijen stelselmatig fysiek zilver opkopen. Volgens een anonieme bron, die naar verluidt werkzaam is als zilverhandelaar op de London Bullion Market Association (LBMA), zijn dit vooamelijk Chinese spelers.
Op inteet circuleert sinds afgelopen zondag een brief gericht aan Blythe Masters, hoofd van de grondstoffenhandel bij JP Morgan en onder meer verantwoordelijk voor de enorme shortposities van de bank in de zilvermarkt.
Oud-collega’s van Masters zouden hedgefundmanagers hebben geadviseerd zilverfutures te kopen op de Comex-termijnmarkt. De gedachte van deze handelaren zou zijn om zoveel mogelijk maartcontracten op te kopen om daarmee de zilverprijs in enkele weken tijd met zo'n 10 tot 15 dollar op te drijven.
Ontwikkeling zilverprijs
De brief is goed te rijmen met de ontwikkelingen van de laatste maanden. De zilverprijs schoot in enkele weken van 19 naar 31 dollar. De voorraden fysiek zilver lijken snel te slinken. Zo maakte Eric Sprott vorige week bekend dat hij pas na drie maanden zo'n slordige 20 miljoen ounces zilver binnen heeft gekregen.
Sprotts zilver ETF introductie bracht bijna 600 miljoen dollar binnen die snel in fysiek zilver moest worden omgezet. In de fysieke zilvermarkt gaat slechts ruim tien miljard dollar per jaar om. Sprott waarschuwde maandag al voor de illiquiditeit van fysiek zilver op de markt: “Wij denken dat de vertragingen bij de levering van fysiek zilver illustreren hoe de papieren en fysieke markt ontkoppeld zijn”.
De voormalige handelaren van JP Morgan zijn kennelijk ook van mening dat de bank het zilver dat het op papier verkocht heeft niet kan leveren. En zij kunnen het weten.
Hogere premie
Volgens de auteur van de open brief zijn de oud-handelaren niet zozeer van plan om de Comex te laten crashen, maar willen zij een hogere premie ontvangen van JP Morgan. De voorraden op de Comex zijn dermate klein, 50 miljoen ounces zijn leverbaar op een totaal van 100 miljoen ounces in beheer, dat een instroom van kapitaal van hedgefunds de zilvermarkt direct op scherp zet.
De auteur rekent voor dat met een investering van 1 miljard dollar, in slechts vier weken tijd zo'n 200 miljoen dollar verdiend kan worden. Da’s serieus geld.