Interview met Willem Middelkoop door De Kritische Belegger
2011 wordt opnieuw een sterk zilverjaar. Het edelmetaal is nog interessanter dan goud. De zilverprijs stijgt volgend jaar naar $40 per ounce en binnen twee jaar naar $50. Dat zegt Willem Middelkoop, auteur, ondeemer en voormalig beurscommentator op RTL Z, in een exclusief interview met De Kritische Belegger.
Vooruitzichten goud voor 2011
Allereerst gefeliciteerd met je zeer nauwkeurige voorspellingen. Je koersdoel voor goud zowel in dollars als in euro’s zijn gehaald. Je verwachtte vorig jaar een stand boven de $1.300 en stijging in euro’s van minimaal 10%. De goudprijs in euro’s is zelfs met 36% gestegen. Voorzie je een correctie? Wat zijn je vooruitzichten voor goud volgend jaar?
De goudprijs bivakkeert volgens mij volgend jaar in de buurt van de $2.000. Het zou me niet verbazen als we daarover heen gaan. In euro’s voorzie ik minimaal een stijging van 10%.
Het heeft te maken met de fundamentele situatie op de goudmarkt. Ten eerste is de vraag groter dan het aanbod: er is behoefte aan 4.000 ton per jaar terwijl de productie slechts 2.300 ton is, dus een gat van 1.700 ton goud. Daardoor stappen ook speculanten in. Daaaast vluchten beleggers door de overmatige geldcreatie in goud. Ze zijn bang voor geldontwaarding. Goud stijgt trouwens nauwelijks in waarde,  het geld wordt steeds minder waard.
Wanneer verliezen mensen het vertrouwen in de munt?
Als overheden de geldpers aanzetten. Het vertrouwen in geld neemt nu geleidelijk af, het slimme geld is al aan het vluchten. Maar deze vlucht gebeurt in fasen.
Twijfel over goud
Iedere belegger heeft wel eens twijfel over zijn posities. Twijfel je wel eens over goud?
Nee, goud is gewoon geld. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Ik heb twijfels over ongedekt geld. Goud is geld dat niet kan worden bijgedrukt. Ik heb dus helemaal geen twijfel over goud. Ik ben er 100% zeker van dat goud, in geld uitgedrukt, op termijn stijgt. De kans op een daling binnen twaalf maanden is volgens mij minder dan vijf procent.
Onafhankelijk
Er zijn mensen die zeggen dat je voor eigen parochie spreekt omdat je een eigen goudfonds hebt?
Ik maak al negen jaar analyses over edelmetalen en zit pas twee jaar in de handel. In al die tijd is mijn verhaal consistent geweest. Ondanks dat ik nu in zaken zit denk ik dat ik nog steeds een goede analyse kan maken. Nog sterker, doordat ik zelf erg actief ben in deze sector hoor ik dingen die anderen mensen niet horen.
Crisis rondom dollar
We zitten in een permanente crisis. Dit jaar stond in het teken van de valutacrisis. Ook volgend jaar zullen we weer vele kleine uitstaande branden meemaken. Ik verwacht nog steeds een crisis rondom de dollar. QE3 (kwantitatieve verruiming) komt er aan.
Een crisis dat niet door iedereen op de rader gezet wordt is de financiële situatie van de Amerikaanse staten en steden. De meeste staten en steden in de VS zijn failliet, daar zou een dollarcrisis uit voort kunnen komen in 2011. Dat hoeft niet binnen 12 maanden te gebeuren. Dit zijn bewegingen vooral op langere termijn.