Nadat ontwikkelaars een cross-chain-brug hebben gemaakt tussen de blockchains van Ethereum en Tezos, is de cryptocurrency-ruimte net een beetje meer met elkaar verbonden geraakt. Op Ethereum gebaseerde ERC-20- en ERC-721-tokens kunnen Tezos-compatibel worden gemaakt, na de lancering van het Wrap-protocol, gemaakt door Bender Labs. Zo kunnen Ether (ETH) -houders communiceren met het Tezos-ecosysteem.

Token-wrapping wordt misschien het best geïllustreerd door Wrapped Bitcoin (WBTC), een ERC-20-versie van Bitcoin (BTC) die op Ethereum draait. Het is een veelgebruikte manier geworden om de gebruikers van ongelijksoortige blockchain-platforms te verbinden. Op Ethereum gebaseerde tokens worden met het Wrap Protocol verpakt in de Tezos FA2-tokenstandaard.

Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt als een-op-een representaties zonder technische problemen of prijsverschillen. Tezos heeft net als Ethereum zijn eigen gedecentraliseerde financieel ecosysteem. Staking is op Tezos al algemeen beschikbaar, waardoor ETH-houders een haalbare vroege kans hebben om wat passief inkomen te verdienen.

In tegenstelling tot Ethereum, dat ongeveer een jaar zal moeten wachten voordat het overschakelt naar een consensus-algoritme. Door het gebruik van het WRAP-token nemen gebruikers van het Wrap-protocol deel aan het beheer ervan. Het WRAP-token is compatibel met zowel Tezos als Ethereum en werkt op zowel de FA2- als de ERC-20-infrastructuur.

Aan de marktkapitalisatie van $ 8 miljard is het succes van Wrapped Bitcoin te zien, die de waarde vertegenwoordigt van BTC gehost op Ethereum. Na Tether (USDT), Uniswap’s UNI, Chainlink’s LINK en USD Coin (USDC) is het nu het op vier na grootste Ethereum-token. En het 19e grootste cryptocurrency-project in het algemeen. Op het meest populaire DeFi-protocol van Ethereum, Uniswap, staat momenteel iets minder dan $ 200 miljoen aan WBTC.

Als de oorspronkelijke chain onderhevig is aan buitensporige transactiekosten, is het tijdelijk omzetten van tokens naar andere blockchains ook een manier om hoge kosten te vermijden. Voor WBTC kan dit op een gegeven moment het geval zijn geweest, toen Ethereum-vergoedingen slechts een fractie waren van die voor Bitcoin. Vanwege het toenemende gebruikersbestand van Ethereum en de daaropvolgende congestie, is dit niet langer het geval.

Dit leidde tot extravagante transactiekosten, omdat de gemiddelde vergoedingen opliepen tot meer dan dertig dollar. Transacties ter waarde van meer dan $ 1 miljoen worden verzonden voor tussen $ 0,01 en $ 0,15, wat een mogelijke onmiddellijke use-case voor het Wrap-protocol suggereert. Dit laten recente blockchain-statistieken van Tezos zien. Het ondervindt echter concurrentie van laag-twee-protocollen die al voldoen aan deze use-case voor Ethereum-gebruikers.

Hugo Renaudin, CEO van Bender Labs, zei dat op code gebaseerde blockchain-infrastructuur gunstiger was voor verouderde financiële systemen door de transparantie en onveranderlijkheid. Renaudin voegde eraan toe dat hij het werk van Bender Labs zag als het creëren van een autonome bank. Hij gaf aan dat zij bouwen aan Bender, een zelfsturende bank voor een open financieel systeem.

Hij gaf aan dat zij dit doen omdat zij van mening zijn dat financiële markten open, transparant en niet te stoppen moeten zijn. En vooral moeten vertrouwen op regels met codes in plaats van tussenpersonen, aldus Renaudin.