Cryptocurrency-legende Charles Hoskinson werd onlangs geïnterviewd door Forbes over de theoretische onderbouwing van crypto en hoe de snelle evolutie ervan zich verhoudt tot de geschiedenis van wiskunde en computerwetenschap.

Charles Hoskinson begon zijn carrière als wiskundige die in 2013 de cryptocurrency-sector betrad met het Bitcoin Education Project. Het werd gelanceerd als een online school en leidde ertoe dat Hoskinson Vitalik Buterin ontmoette. Hij zou later een van de acht Ethereum-oprichters worden.

Na onenigheid na een controversiële update in 2016, brak Ethereum in tweeën met de oprichting van Ethereum Classic met Hoskinson als een vocale voorstander. In 2021 is Hoskinson’s aandacht verschoven naar Cardano, een openbaar blockchainplatform dat in 2017 werd gelanceerd. Hoskinson hoopt te kunnen concurreren met Ethereum, en het uiteindelijk in te halen.

Het belang van interoperabiliteit

Naarmate meer en meer consumenten zich in de richting van blockchains bewegen als een veilige en betrouwbare optie, ontstaan er problemen met de samenhang. Talloze projecten hebben de afgelopen jaren vertrouwd op verschillende blockchains en met elk gebruik van gespecialiseerde betalingen, platforms, en oplossingen voor gegevensopslag. Elk heeft een uniek bestuur en speelt, in essentie, volgens zijn eigen regels.

Als gevolg daarvan verschilt elke blockchain van de volgende. Dit betekent dat er geen universele standaarden voor blockchain-ontwikkelingen bestaan. Het landschap is heterogeen, waardoor het moeilijk is om in silo’s te opereren en tegelijkertijd het potentieel te realiseren.

Forbes ondervroeg Hoskinson juist over dit onderwerp, en vroeg naar de beste route om balans te vinden in blockchains. Hoskinson antwoordde door te stellen:

Wat je doet is je richten op de mogelijkheid om informatie, waarde en identiteit te verplaatsen tussen ketens, en dan laat je de markten beslissen waar dingen gaan wonen. Het is grappig, iedereen wil open source zijn tot ze het niet doen.

Hoskinson zei verder dat hij denkt dat in de komende drie tot vijf jaar de industrie zal convergeren in wat hij een “Wi-fi moment” noemt. Deze stap zou gebruikers, ongeacht in welk ecosysteem zij zich bevinden, in staat stellen om van het ene systeem naar het andere te migreren.

Hoskinson ziet het als een race naar de bodem en de winnaars zullen degenen zijn die de exploitatiekosten verlagen. De overtuiging is dat gebruikers massaal naar apps zullen gaan die goedkoper zijn om blockchains op te laten werken.

De toekomst van Cardano

Alsof Hoskinson nog niet een vinger in genoeg pap had, richtte hij ook het blockchainplatform Cardano op. Gelanceerd in 2017, is het uitgegroeid tot wat nu wordt beschouwd als de zesde-grootste cryptocurrency naar marktkapitalisatie. De Cardano koers is op het moment van spreken 1,34$

Aanvankelijk was het vijfjarenplan voor Cardano toekomst vanaf 2015 om tegen 2020 klaar te zijn met het in elkaar zetten van de stukken. Hoewel die deadline niet werd gehaald, bleef Hoskinson opgewekt over de vooruitgang die zijn team heeft geboekt. De Cardano koers verwachting voor de toekomst is daarom ook uiterst postiief.

“Natuurlijk ben ik een zeer optimistisch persoon en heb ik de neiging om engineering en wetenschappelijke complexiteit te onderschatten, dus we hebben die mijlpaal niet helemaal gehaald. 2021 is een beetje ons overloopjaar, waarin we samen optrekken en alle dingen aanzetten waar we de afgelopen vijf jaar van droomden.”

Smart contracts, token uitgifte, en governance stack worden samen met volledige decentralisatie genoemd als aankomende doelen voor Cardano. Met meer dan 10.000 tokens uitgegeven in een enkele maand en aankomende slimme contracten, hoopt Hoskinson dat hij zijn bedrijf goed gepositioneerd heeft om deze doelen te bereiken en nog wat.