Op 22 april kregen Bitcoin en de bredere cryptocurrency-markt laat een pak slaag. En de BTC-prijs daalde door de intense verkoop tot onder $ 48.000 in een beweging die als een opluchting kwam voor kwantitatieve analisten zoals PlanB. Zij waren namelijk bang dat de prijsgroei tekenen vertoonde van anorganisch zijn. Verschillende factoren die geleid hebben tot de prijsdaling, zijn geïdentificeerd.

Onder meer een overvolle termijnmarkt en zware verkoopactiviteiten van kleine tot middelgrote whales. De meest impactvolle ontwikkeling was een voorstel van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden om de vermogenswinstbelasting te verhogen voor individuen die meer dan $ 1 miljoen per jaar verdienen. Los van de activiteit van whales op de cryptomarkt.

Op 23 april leidde een zware verkoopgolf tot een onderbreking onder het ondersteuningsniveau van $ 50.000 voor Bitcoin, laten gegevens van Cointelegraph Markets en TradingView zien. Zo daalde de prijs tot een dieptepunt van $ 47.500 voordat een paar moedige kopers arriveerden om het terug te brengen tot boven $ 49.000. Een opname van 25% wordt gemaarkeerd door de uitsplitsing onder $ 50.000 vergeleken met het recente hoogste punt ooit.

En nu handelt Bitcoin op niveaus die voor het laatst begin maart zijn waargenomen.

De neergang kwam na de Bitcoin-instroom naar beurzen

Micah Spruill, managing partner en chief investment officer bij S2F Capital, gaf aan dat de uitverkoop een poging lijkt te zijn om de prijs onder het sleutelniveau van $ 50.000 vast te zetten. Hierbij zou een opvallend aantal putopties in het geld vervallen. Zo reageerde Spruill toen hem werd gevraagd naar de prijsactie van 22 april.

Bearish netto-instroom van BTC-overdrachten naar beurzen was de waarschijnlijke katalysator die ons naar het volgende niveau van on-chain support rond $ 47.500 dreef, merkte Spruill op. Ook benadrukte hij het feit dat tijdens deze meest recente uitverkoop er recentelijk verworven coins waren en geen coins van langetermijnhouders.

Het kunnen vasthouden van het huidige prijsniveau zou ‘het accumulatiepatroon van institutionele beleggers op of onder $ 50.000 bevestigen. Zo blijft er ruimte over voor Bitcoin in de komende weken/maanden, volgens Élie Le Rest, partner bij Digital Asset Management-bedrijf ExoAlpha. Le Rest identificeerde $ 43.000 als het volgende sterke ondersteuningsniveau, als de prijs verder zou dalen.

Hij benadrukte ook het feit dat altcoins echt begonnen te “bloeien” de laatste keer dat BTC in dit gebied handelde in februari. Terugkeer naar dit niveau kan leiden tot een sterk nadeel voor de altcoin-markt, omdat ze al hun recente winsten zouden hebben verloren, zei Le Rest. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot een stijging van de Bitcoin-dominantie tot boven de 60%.

Le Rest zei dat hoe dan ook, dit soort marktterugval erg gezond is. Omdat het bijdraagt aan de schuldafbouw van marktdeelnemers en een basis legt voor een stabielere groei.

Snelle verkoop door handelaren

Ben Lilly, Jarvis Labs mede-oprichter bood een analogie aan die zinspeelde op handelaren die zich gedroegen als passagiers op een boot om te helpen beschrijven wat er gebeurde als een ‘spontane synchronisatie’. Om zo de snelle uitverkoop van de prijs van Bitcoin beter te begrijpen. Lilly gaf aan dat als een boot begint te kantelen, er eerst een paar mensen vooroverbuigen. Hoe meer de boot kantelt, hoe meer mensen ook vooroverbuigen. En dan kantelt het plotseling om.

Handelaren gebruikten verschillende kansen om geld te verdienen aan deze neergang, waaronder “het verkopen van de altcoin-euforie” en het profiteren van de futures-carry-handel, volgens Lilly. Ook benadrukte hij het feit dat kapitaal in deze gevallen werd gebruikt om short te gaan, niet om te kopen.

Whalemap, een on-chain analysebedrijf, plaatste de volgende tweet waarin hij het belang van het $ 55.000-niveau benadrukte. Als een indicatie van hoe snel de markt werd verkocht en in hoeverre het zelfs institutionele handelaren overrompelde. Over wat analisten denken over het kopen van BTC onder de $ 50.000, zei Whalemap dat bewegende verliezen per uur hoger zijn dan de winst. Het was historisch gezien een goede koopmogelijkheid, aldus Whalemap.

Nu wacht de markt met spanning op de volgende grote beweging in de prijs van Bitcoin. Dit om te helpen bepalen of dit slechts een achterstallige correctie is die zal leiden tot een voortzetting van de bullmarkt of het openingssalvo van de volgende bearmarktcyclus.

Prijzen van altcoins storten in

De altcoin-markt werd bijzonder hard getroffen door de opname van Bitcoin. Dit leidde tot verliezen met dubbele cijfers voor de meerderheid van de top 100 tokens. De hoogste altcoin op basis van marktkapitalisatie, Ether (ETH), werd geteisterd en handelde op het moment van publicatie meer dan 12% verwijderd van het hoogste punt ooit op 22 april van $ 2.640.

XRP en DOGE zijn ondertussen de zwaarst getroffen tokens in de top 10, met een prijsdaling van meer dan 20%. COMP van Compound, WAVES en HNT van Helium zijn drie opmerkelijke uitzonderingen op de huidige uitverkoop. Deze slaagden erin op het moment van publicatie de verkoop te overwinnen door winsten van 13%, 9% en 8% te boeken.

Nu bedraagt de totale marktkapitalisatie van cryptovaluta $ 1.862 biljoen en de dominantie van Bitcoin is 50,7%.