Ethereum is een van de grootste technologische innovaties van de 21e eeuw. Zijn veelzijdigheid in een breed scala van toepassingen, van transacties voor financiële diensten tot digitale grootboeken in vele industrieën, hebben het tot een van de belangrijkste instrumenten gemaakt die digitale transformatie stimuleren. De afgelopen jaren is Ethereum echter veel trager en duurder geworden dan het ooit was. Het kan uren duren voordat een transactie via het netwerk is verwerkt, en de kosten per transactie (of gas fees) kunnen oplopen tot wel $40,00.

Met de opkomst van Ethereum-gebaseerde NFT’s die de kunst- en muziekwereld stormenderhand veroveren, zal de vraag alleen maar toenemen, waardoor de gasprijzen en transactieverwerkingstijden verder zullen stijgen. Deze trend roept de vraag op “moeten bedrijven Ethereum opgeven en een alternatieve manier vinden om hun transacties te verwerken?” Het valt niet te ontkennen dat Ethereum de verwachte vraag heeft overtroffen, maar dat betekent niet dat het niet beter kan presteren dan andere opties voor bedrijven. Laten we de belangrijkste problemen met Ethereum eens nader bekijken, waarom we het niet moeten opgeven, en hoe we het kunnen laten werken op een manier die snel, schaalbaar en, van cruciaal belang, kostenefficiënt is. Deze punten zijn namelijk van grote invloed op de Ethereum koers verwachting.

De problemen met Ethereum

Een van de meest voorkomende misvattingen over publieke blockchains, in het bijzonder Ethereum, is dat het een minder veilige of meer kwetsbare oplossing is dan bijvoorbeeld een privénetwerk. De realiteit is dat Ethereum zeer veilig is – veel minder hackbaar dan een cloud server, aangezien het allemaal open source is en over de hele wereld publiekelijk is gevalideerd. Het echte probleem met Ethereum zit hem in de bandbreedte.

Toen ontwikkelaars voor het eerst de fundamenten legden van wat nu het grootste publieke blockchain protocol is geworden, konden ze op geen enkele manier de omvang van de vraag naar Ethereum voorzien. Op het hoogtepunt kunnen Ethereum transacties oplopen tot meer dan 1,4 miljoen in een enkele dag. Hoewel dit verbleekt in vergelijking met iets als het Visa netwerk voor kaartbetalingen, dat meer dan 65.000 transacties per seconde doorgeeft, heeft voorraad Ethereum een hard plafond. In theorie kan het netwerk slechts ongeveer 2.592.000 transacties per dag ondersteunen.

Het gaat niet alleen om de hoge gasprijzen als het gaat om de kosten van Ethereum transacties – het gaat om prijs inconsistentie. De gasprijs op een bepaald moment wordt bepaald door de vraag naar het netwerk. Als zodanig fluctueert op verschillende tijdstippen van de dag of rond bepaalde data het volume van transacties die over het netwerk gaan aanzienlijk. Dit maakt het bijna onmogelijk om te voorspellen hoeveel elke transactie zal kosten en uw totale cashflow te voorspellen.

Stel bijvoorbeeld dat je een credit card cashback programma runt waarbij je aandelen Ethereum gebruikt om je transacties te verwerken. Als een van je partner detailhandelaren 10% cashback op alle aankopen aanbiedt, zal elke aankoop bestaan uit een transactie waarbij je de detailhandelaar 10% van de aankoop factureert, en een andere waarbij die 10% wordt terugbetaald aan de klant. Afhankelijk van het moment van de dag, kunnen deze transacties tussen de $0,20 en $40,00 kosten – wat een enorme impact heeft op de winstgevendheid van uw bedrijf.

Waarom Ethereum behouden?

Voor veel toepassingen is Ethereum verreweg de beste optie, ondanks de geschetste problemen. Een Ethereum blockchain oplossing kan worden gebouwd, geïmplementeerd, en draaien voor onbepaalde tijd zonder enige downtime, laag risico op fraude, en geen inmenging van kwaadwillende partijen.

Als je nadenkt over wat Ethereum een bedrijf in staat stelt te doen, is het duidelijk superieur aan elke niet-blockchain oplossing voor toepasbare use cases. De kern van Ethereum voor bedrijven is het smart contract – stukjes code die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan een set van vooraf gedefinieerde eisen is voldaan. Als je dat toepast op ons cashback voorbeeld, betekent het in zeer eenvoudige termen dat wanneer een klant een transactie doet, er wordt voldaan aan een vereiste dat automatisch de retailer 10% factureert en de klant zijn cashback uitbetaalt.

Als je dit framework op een private ledger in de cloud zou laten draaien, zou er geen eenvoudige manier zijn om dit proces te automatiseren. Als u een permissienetwerk van welke aard dan ook zou willen opzetten, zou u het ofwel zelf moeten doen door een duur team van ontwikkelaars en experts in te huren, een enorm bedrag betalen aan een groot softwarebedrijf om het te ontwikkelen, of gewoon een out-the-box softwareoplossing gebruiken die robuust en goed ingeburgerd is, maar misschien niet alle functionaliteit biedt die u nodig hebt.

Cruciaal is dat als je niet het hele ecosysteem wilt beheren, Ethereum het geautomatiseerd heeft. Ethereum is een open publiek netwerk dat jarenlang is getest op strijd, en is inherent veiliger dan welk privénetwerk dan ook, en kan extreem veelzijdig zijn. Het kan zo worden vormgegeven dat het werkt in een reeks van toepassingen.

Fundamenteel is het deze flexibiliteit en veelzijdigheid die heeft geleid tot de belangrijkste problemen geassocieerd met Ethereum. Vroeger werd het “geweldig voor microtransacties” genoemd – vandaag is dat niet langer waar, omdat zoveel mensen het netwerk gebruiken voor een onhaalbare reeks van toepassingen – groot en klein.

Hoe kan Ethereum nog werken?

Als Ethereum niet extreem goed zou werken, dan zouden de gaskosten in de loop van de tijd gewoon zijn gedaald, omdat bedrijven en projecten zich wendden tot alternatieve opties. Dit is niet het geval geweest – de waarde van Ethereum blijft duidelijk voor veel verschillende organisaties. De vraag is, hoe kunnen mensen Ethereum nog steeds gebruiken ondanks de geschetste problemen, en hoeveel van deze problemen kunnen in de toekomst worden geëlimineerd?

Er zijn twee hoofdstromingen als het gaat om het toekomstbestendig maken van het netwerk. De eerste is Ethereum 2.0 – een significante update van de manier waarop Ethereum functioneert, die belooft de bandbreedte te vergroten en de gaskosten te verlagen. Ethereum 2.0 wordt momenteel getest met het ‘Medalla Testnet’, waarbij meer dan 20.000 validators wereldwijd betrokken zijn. De nieuwe Ethereum wordt echter geplaagd door vertragingen en tegenslagen – het hoofdnetwerk had vorig jaar al live moeten gaan.

Een van de vele punten van zorg binnen de ontwikkelaarsgemeenschap is de veiligheid van Ethereum 2.0, en de vraag of het wel schaalbaar genoeg is. Het testnet wijst in de richting van het feit dat 2.0 in staat zal zijn om ongeveer 3.000 transacties per seconde te bereiken – veel beter dan Ethereum 1.0’s 15, maar nog steeds nergens in de buurt van Visa’s 65.000.

De tweede gedachteschool is die van de Layer 2 oplossingen. Dit zijn oplossingen die ontworpen zijn om problemen met stock Ethereum op te lossen door transacties buiten de hoofdketen van Ethereum om te doen, terwijl ze nog steeds profiteren van de vele voordelen die Ethereum te bieden heeft. Deze hebben de mogelijkheid om veel van de problemen met Ethereum op te lossen – van de gaskosten tot en met snelheid en schaalbaarheid.

Er zijn tal van Layer 2-oplossingen beschikbaar voor organisaties. Het belangrijkste voor elk bedrijf dat een Layer 2-oplossing wil gebruiken, is te beoordelen wat ze precies willen bereiken. De best-in-class Layer 2’s kunnen de problemen rond kosten, snelheid en schaalbaarheid volledig ondervangen, en Ethereum efficiënt en oneindig laten werken voor elke use case.

De toekomst van Ethereum

Ethereum verwachting heeft zonder twijfel een ongelooflijk potentieel – er is werkelijk geen andere oplossing die een dergelijke toolkit van functies biedt. Naarmate de blockchain-ruimte zich uitbreidt, is het van cruciaal belang dat de markt blijft zoeken naar creatieve manieren waarop de technologie kan worden toegepast en waarde kan brengen in verschillende industrieën. Dan kunnen we als industrie de mogelijkheden van Layer 2-oplossingen uitbreiden om alle bestaande gaten te dichten en een stevigere basis te leggen voor een breed scala aan toepassingen.