Er is geen officieel bewijs dat Facebook (FB) Bitcoin bezit. Toch doen geruchten de ronde dat het enorme technologiebedrijf deze cryptocurrency bezit. Morgen zal het bewijs van de holdings van het bedrijf worden onthuld tijdens de winstoproep op 28 april. Alistair Milne, investeerder en CIO van het Atlanta Digital Currency Fund, tweette het gerucht dat opschudding veroorzaakte op het sociale mediaplatform.

Milne zei op Facebook dat Facebook zal aankondigen indien het gerucht op waarheid berust dat ze #Bitcoin in hun boeken hebben. Morgen wanneer ze hun kwartaalresultaten publiceren nadat de handel is gesloten, aldus Milne. Het gerucht werd door velen in twijfel getrokken. Echter, anderen waren van mening dat het logisch zou kunnen zijn, omdat de technologieconglomeraten de crypto-ruimte binnendringen met hun Libra-project.

Libra kreeg te maken met immense terugslag van toezichthouders. Het was de poging van Facebook tot een nieuwe cryptocurrency in 2019. Onder meer moest de valuta bestaan uit de reservevaluta van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Special Drawing Rights (SDR). Een mandje van vijf valuta’s, waaronder de Amerikaanse dollar, euro, renminbi, yen en het Britse pond, wordt door de SDR’s vertegenwoordigd.

Nadat een aantal van de lid bedrijven van het project besloten te vertrekken, stortte in wezen het Libra-project in. Het waren onder meer bedrijven zoals PayPal (PYPL), Visa (V), Mastercard (MA), Stripe, Mercado Pago, eBay (EBAY) en anderen. Facebook heeft vanaf dat moment het project volledig omgedoopt en het heet nu “Diem”. Volgens de site van Diem is zijn missie om “een vertrouwd en geïnnoveerd financieel netwerk op te bouwen dat mensen en bedrijven over de hele wereld kracht geeft.”

Het heeft sommigen doen geloven dat het niet onwaarschijnlijk is dat het bedrijf wat Bitcoin op zijn balans houdt, met de betrokkenheid van Facebook bij de crypto-ruimte. Het bedrijf heeft twee pro-Bitcoin-bestuursleden met Marc Andreesen en Peter Theil. Los van het Libra-project, nu Diem genaamd. De coauteur van de eerste veelgebruikte webbrowser en de medeoprichter van Netscape, Andreesen, investeerde op persoonlijk niveau in cryptocurrency.

En hij heeft ook geholpen bij het financieren van projecten zoals MakerDAO, Compound, Celo en zelfs Coinbase. Ook schreef Andreesen in 2014 een column voor de New York Times, getiteld “Why Bitcoin Matters.” Hij zegt daarin dat Bitcoin een overweldigende kans biedt om opnieuw te bedenken hoe het financiële systeem kan en zou moeten werken in het internettijdperk.

Hij schreef verder dat Bitcoin een katalysator is om dat systeem opnieuw vorm te geven op manieren die krachtiger zijn voor zowel individuen als bedrijven. Miljardair venturecapitalist, Peter Thiel, was medeoprichter van PayPal, Palantir (PLTR) en een van de eerste investeerders in Facebook. De opmerkingen van Thiel over Bitcoin waren controversiëler.

Bovendien noemde hij het een potentieel “Chinees financieel wapen” tijdens een interview bij de Richard Nixon Foundation. Thiel gaf aan dat ook al hij een pro-crypto is, pro-Bitcoin maximalist, hij zich toch afvraagt als Bitcoin op dit punt ook gedeeltelijk moet worden gezien als een Chinees financieel wapen tegen de VS. Thiel heeft zijn zorgen over Bitcoin openbaar gemaakt en heeft het toch in het verleden ook publiekelijk onderschreven.

Thiel zei, gedurende een interview in 2017 bij het Future Investment Initiative in Riyad, Saoedi-Arabië, dat mensen Bitcoin onderschatten. Hij gaf aan sceptisch tegenover de meeste van de cryptocurrencies te staan. En van mening te zijn dat mensen Bitcoin een beetje onderschatten. Vooral omdat het als een reservevorm van geld is, het is als goud, en het is gewoon een opslag van waarde, aldus Thiel.

Diem, het omgedoopt Facebook-cryptoproject, heeft nog steeds een aantal leden bij het project betrokken. Lyft, Uber, Shopify, Coinbase, Spotify zijn onder meer de leden en ook vele anderen. Het Diem-project heeft een niveau van speculatie gecreëerd onder crypto-enthousiastelingen dat Facebook het volgende grote bedrijf zou kunnen zijn dat Bitcoin-holdings onthult.

Samen met twee bestuursleden met over het algemeen pro-cryptocurrency-sentiment. Morgen op 28 april zal waarschijnlijk tijdens de inkomstenverslag van het bedrijf, de informatie worden onthuld over de vraag of ze de valuta wel of niet hebben.