De handelsrelatie tussen Rusland en China is nog niet eerder zo intensief geweest als op dit moment, zo verklaarde de Vladimir Poetin in een interview met het Chinese Central Television. In dat interview prees hij China voor de snelheid waarmee de economie zich ontwikkeld heeft, een verandering die goed te zien is in een megastad als Shanghai. Ook liet hij weten dat het versterken van de handelsrelatie tussen de twee landen topprioriteit is. In een wat ruimere context bezien wijst Poetin op de stabiliteit die sociaal-economische ontwikkeling van de regio kan bieden, zeker in een tijd als deze.

Rusland en China werken intensief samen

De Russische president is in Shanghai om een stapel belangrijke handelsovereenkomsten met China te ondertekenen. In 2013 had de onderlinge handel tussen beide landen een omvang van omgerekend $90 miljard, een omzet die tegen 2015 de $100 miljard bereikt moet hebben en die in 2020 zelfs tot $200 miljard verdubbeld moet zijn. Een nieuw project van $60 miljard om China van Russische olie te voorzien is daar onderdeel van, maar de twee giganten zoeken ook samenwerking op het gebied van luchtvaart, infrastructuur, voedselverwerking, mijnbouw en transport.

Ook op financieel gebied willen Rusland en China meer naar elkaar toe groeien. Poetin zei daar het volgende over: “We moeten onze financiële samenwerking versterken en ons beschermen tegen wisselkoersfluctuaties in de grootste valuta van deze wereld. Daarom denken we na over manieren om in onze nationale valuta te betalen”.

Lees meer op de site van Russia Today.

Handel tussen China en Rusland in kaart gebracht

Handel tussen China en Rusland in kaart gebracht (Bron: RT)