Direct tekort goud, LBMA en grootbanken willen regels veranderen deel 2

Bron: Reuters

De London Bullion Market Association (LBMA) en verschillende grootbanken, die goud verhandelen op de Amerikaanse papieren goudmarkt de Comex, hebben voorgesteld aan Amerikaans beursexploitant CME Group om goudbaren die in Londen opgeslagen liggen te gebruiken.

Dit om die papieren contracten die op de Comex worden verhandeld te vereffenen en om zo de verstoring van de goudhandel te verlichten, zo geven bronnen tegen persbureau Reuters aan.

Gisteren, dinsdag 14 maart, was er een verschil te bemerken tussen de goud futures op de beurs van CME Comex en de spot prijs in Londen van meer dan 70 dollar.

Een ongekend verschil van 4 procent wat nog niet eerder voorgekomen is. De twee beurzen koersen gewoonlijk binnen een paar dollar van elkaar.

Handelaren vreesden dat het sluiten van het luchtruim voor vliegverkeer en sluitingen van edelmetaalraffinaderijen, als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, het moeilijker zal maken om edelmetaal van Londen naar de VS te verschepen om aan contractuele vereisten te voldoen.

Grappig detail is natuurlijk dat die angst bijzonder reëel is. Niet voor niets hebben centrale banken wereldwijd de afgelopen jaren massaal goud gerepatrieerd, om problemen als deze voor te zijn.

Londen is een belangrijk opslagcentrum voor goud, waar duizenden tonnen edelmetaal worden verhandeld op de papieren goudmarkt.

In London liggen echter goudstaven die 400-ounces wegen, en die moeten worden omgesmolten en omgevormd tot 100-ounce baren om door de Comex in New York te worden geaccepteerd.

Probleempje, een van de vele trouwens, zeker wanneer goudraffinaderijen hun deuren sluiten vanwege de coronadreiging.

De LBMA en stafmedewerkers van grote goudhandelsbanken vroegen CME daarom nu om toe te staan dat 400-ounce baren worden gebruikt om contracten af te wikkelen.

Niemand bleek onmiddellijk beschikbaar voor commentaar bij CME nadat Reuters het bedrijf via telefoon en e-mail had gecontacteerd.

De verandering in regels zou de behoefte om metaal opnieuw om te vormen en te vervoeren overbodig maken, wat betekent dat het in kluizen in Londen zou kunnen blijven terwijl de eigendom in papieren wordt overgedragen.

Als dit gebeurt kunnen de spot prijs en de futures-prijs weer nader tot elkaar komen en de papieren goudmarkten weer handel drijven als normaal, aldus bovengenoemde bronnen.

Vraag is of dit ook werkelijk staat te gebeuren. De bronnen gaven aan dat de CME nog geen beslissing heeft genomen, en elke wijziging van de regels zou waarschijnlijk enkele dagen duren om te implementeren en wettelijke goedkeuring te vereisen.

Maar misschien is het ook wel volledig klaar met deze markt, aangezien nu blijkt dat het werkelijk een papierenmarkt betreft die nauwelijks gedekt is door fysiek goud. Anders had dit probleem zich nu ook niet kunnen voordoen.

De tijd zal het leren.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *