GOUDMARKT ONTREGELD DOOR GEBREK AAN LIQUIDITEIT

Bron: Goudstandaard

Een gebrek aan liquiditeit in de internationale goudmarkt zorgt voor merkwaardige bewegingen in de goudprijs. Zo lag de goudprijs op de beurs in New York dinsdag ongeveer $50 per troy ounce hoger dan in Londen. Onder normale omstandigheden is dat verschil hooguit een paar dollar, maar door gebrek aan arbitrage lopen de prijzen verder uit elkaar. Twee weken geleden zagen we een vergelijkbare ontwikkeling, toen het verschil opliep tot meer dan $70 per troy ounce.

Deze merkwaardige ontwikkeling begon toen drie grote smelterijen in Zwitserland tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Vanwege het coronavirus werd de productie stilgelegd, waardoor een deel van de wereldwijde smeltcapaciteit wegviel. De Londen Bullion Market Association (LBMA) verzekerde de markt ervan dat er meer dan genoeg smeltcapaciteit is, maar daarmee keerde de rust op de goudmarkt niet terug. Een bijkomend probleem voor de goudmarkt is dat er door het coronavirus minder vliegverkeer is. Daardoor is er ook minder capaciteit om edelmetaal van Londen naar New York te transporteren.

GEBREK AAN LIQUIDITEIT

Deze problemen spelen nog steeds, ondanks de introductie van nieuwe goudcontracten door de CME. Met deze nieuwe contracten kunnen handelaren ook 400 troy ounce goudstaven uitleveren tegen goudcontracten, naast de bestaande 100 troy ounce en 1 kilo goudstaven. Dankzij deze ingreep is de voorraad leverbaar goud binnen de COMEX aanzienlijk toegenomen.

Het bleek echter niet voldoende om de markt gerust te stellen. De laatste dagen neemt het prijsverschil tussen Londen en New York weer toe, ondanks het feit dat de goudvoorraden toereikend zouden moeten zijn. De totale goudvoorraad op de COMEX bedraagt volgens de laatste cijfers nu 16 miljoen troy ounce.

Het probleem waar handelaren nu mee worstelen is een gebrek aan liquiditeit in de markt. Handelaren durven geen grote transacties meer te doen, omdat het prijsrisico momenteel te groot is. Daardoor daalt het handelsvolume en nemen de prijsverschillen toe.

Vorige week was het gemiddelde dagelijkse handelsvolume op de COMEX slechts 16 miljoen troy ounce, een daling van 75% ten opzichte van eind februari. Ook de LBMA zag het handelsvolume dalen. In Zurich en Londen werd er vorige week dagelijks 24 miljoen troy ounce goud verhandeld, de helft minder dan eind februari.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders