ZWITSERSE GOUDSMELTERIJEN STARTEN PRODUCTIE WEER OP

Drie van de grootste goudsmelterijen ter wereld zullen deze week hun productie gedeeltelijk hervatten. De smelterijen Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP kunnen met een lagere bezetting weer aan de slag. Dat betekent dat hun smeltcapaciteit voorlopig minder dan de helft is van het normale niveau. De smelterijen gaan in meerdere shifts werken, waardoor het besmettingsgevaar kleiner is. De sluiting kwam op een bijzonder ongunstig moment, omdat de vraag naar goud de laatste weken aanzienlijk is toegenomen.

De smelterijen, allemaal gelegen in een gebied dat grenst aan Italië, moesten op 20 maart hun deuren sluiten vanwege het coronavirus. Dat had grote gevolgen, want deze drie smelterijen verwerken normaal gesproken op jaarbasis 1.500 ton goud. Ze smelten niet alleen grote goudstaven van 400 troy ounce om naar kleinere goudbaren en granulaat, ook verwerken ze gemijnd goud vanuit de hele wereld. Juist nu de vraag naar beleggingsgoud (munten en baren) is toegenomen is smeltcapaciteit de beperkende factor.

WERELDWIJD EFFECT OP DE GOUDMARKT
De tijdelijke sluiting van deze drie smelterijen bracht enige onrust in de goudmarkt. De vrees dat er niet genoeg smeltcapaciteit zou zijn om de goudmarkt in New York te bedienen zorgde voor het grootste prijsverschil tussen Londen en New York in decennia. Op een gegeven moment was de goudprijs in New York $70 hoger dan in Londen. Daarop besloot de Chicago Mercantile Exchange (CME) samen met de LBMA nieuwe goudcontracten te introduceren. Met deze nieuwe contracten kunnen handelaren ook goudstaven van 400 troy ounce gebruiken voor fysieke uitlevering.

De LBMA verzekerde dat er meer dan genoeg goud beschikbaar is, maar dat beperkte smelt- en transportcapaciteit de markt heeft verstoord. Daardoor zijn de levertijden en in sommige gevallen ook de premies opgelopen. De verwachting is dat deze problemen tijdelijk zijn en opgelost worden als de smelterijen hun productie weer kunnen hervatten. Het opstarten van deze drie grote smelterijen in Zwitserland is een stap in de goede richting.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *