9 tips voor beginners om de beste crypto exchange te kiezen

Cryptocurrency is in ongeveer 15 jaar uitgegroeid van een obscure niche technologie die alleen door hardcore software-ontwikkelaars werd gebruikt, tot een wereldwijde miljardenindustrie. Steeds meer mensen beginnen de voordelen en de aantrekkingskracht van cryptocurrency en de onderliggende blockchaintechnologie te erkennen. Ook bedrijven en overheden betreden de markt, en cryptocurrency zal ongetwijfeld een invloed hebben op de algemene technologische vooruitgang die we in de 21ste eeuw kunnen verwachten.

En natuurlijk is cryptocurrency ook een uitstekend beleggingsmiddel. Het is een zeer speculatieve vorm van beleggen, vanwege de inherente volatiliteit van crypto. Als beginner is het zeker niet makkelijk om te weten in welke cryptomunt je het best kan beleggen, of hoe je dit überhaupt doet. 

Kort gezegd: cryptocurrency kan je bij een crypto-exchange kopen, een platform waarbij je cryptomunten kan kopen en verkopen met je fiatgeld. Let er wel op dat je niet zomaar bij om het even welke crypto-exchange een account aanmaakt, er zijn immers heel wat malafide partijen op de markt! 

Weet je niet goed hoe je een betrouwbare crypto exchange kan kiezen? Geen zorgen, wij geven je graag 9 tips voor beginners om de beste crypto exchanges te kiezen.

1. Doe grondig onderzoek

Om te beginnen moet je de tijd nemen om grondig onderzoek te doen. Zoals Joren Verdoes van Bitcoin Magazine aangeeft, is het altijd een goed idee om de beste crypto exchanges van Nederland met elkaar te vergelijken en naar hun achtergrond te kijken. Lees hiervoor onafhankelijke reviews, zowel van individuele gebruikers als van experts in de sector. Let op zaken zoals hoe lang ze al actief zijn, wat hun totale handelsvolume is, de gebruiksvriendelijkheid van het platform, enzovoort. Vertrouw nooit zomaar de informatie van een enkele bron, kijk altijd naar meerdere ongerelateerde beoordelingen.

2. Let op de licentie

Heeft de crypto exchange een licentie? Dit zegt heel veel over de betrouwbaarheid ervan. Om de veiligheid van je geld en beleggingen te waarborgen, is het belangrijk dat je weet onder welke regulering de crypto exchange valt. Veilige opties zijn de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) of onze eigen De Nederlandsche Bank, die crypto exchanges toelaat zich te registreren als ze legaal in Nederland hun diensten willen aanbieden. Als er geen onafhankelijke partij een oogje in het zeil houdt bij de handelingen van die exchange, is het best dat je die links laat liggen.

3. Beveiligingsmaatregelen

Treft de crypto exchange maatregelen om de veiligheid van klanten te garanderen? Dan zit je er wellicht wel goed. Het is belangrijk om op voorhand te controleren welke veiligheidsmaatregelen er van kracht zijn bij een exchange om je account en geld te beschermen tegen cyberaanvallen of andere frauduleuze activiteiten. Hierbij kan je letten op zaken zoals tweefactorauthenticatie, een SSL-certificaat op de website en de segregatie van klantenfondsen (met andere woorden, dat je geld elders wordt bewaard en niet bij de exchange zelf).

4. Gebruiksvriendelijkheid

Cryptocurrency is voor heel veel beginners een warboel, dus je wil zeker kiezen voor een crypto exchange met een eenvoudig handelsplatform. Je moet er duidelijk kunnen zien hoe je iets kan kopen en verkopen, de status van je beleggingen controleren, en geld storten en opnemen. Zaken zoals overzichtelijke grafieken en logische navigatie zijn belangrijk, net als een betrouwbare en goed bereikbare klantenservice. Als je de klantenservice 24/7 kan bereiken via een live chat en eventueel andere manieren, dan is dit een goed teken. Beginners zitten vaak met vragen en kampen met problemen, en dan is het essentieel dat je snel iemand aan de lijn krijgt die je te hulp kan schieten.

5. Aanbod aan cryptomunten

Welke cryptomunten kan je kopen en verkopen bij de exchange? Voor beginners is het misschien niet erg belangrijk dat er duizenden cryptomunten beschikbaar zijn om in te beleggen, want dan wordt de hele boel nog ingewikkelder, maar er moet toch een degelijk aanbod zijn. Je moet kunnen beleggen in de cryptomunten waarin je interesse hebt, toch? Als je liefst alleen in de “grote” cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum belegt, dan zit je bij vrijwel elke crypto exchange goed. Kies je daarentegen voor meer onbekende en kleinere “meme coins”, dan is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar een exchange waar je deze effectief kan aankopen.

6. Kosten

crypto exchanges kunnen sterk verschillen op het vlak van de kosten die ze aanrekenen. Om te beginnen zijn er handelskosten, waarbij je per transactie een bepaald bedrag betaalt. Op lange termijn kan dit een grote invloed hebben op je winst. Het is ook mogelijk dat een crypto exchange opnamekosten aanrekent telkens je geld wil opnemen, en er zijn soms ook verborgen kosten. Bij een betrouwbare exchange zullen de kosten transparant worden aangegeven. Als deze concurrerend zijn in de sector en passen bij je strategie, dan kan dit een goede crypto exchange zijn voor jou.

7. Educatieve bronnen

Hoe “beginnersvriendelijk” is een exchange? Hiermee bedoelen we dat het belangrijk is dat een crypto exchange je veel informatie verschaft over het hele proces van crypto kopen en verkopen. Hiervoor kunnen ze tutorials, webinars, marktanalyses en andere gidsen aanbieden. Ook handig zijn actuele grafieken van de prijzen van de cryptomunten, met procentuele stijgingen op dagelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis.

8. Liquiditeit

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar de liquiditeit van een crypto exchange is ook een belangrijke factor. Dit bepaalt immers de snelheid en efficiëntie van transacties, en is vooral noodzakelijk als je aan daytrading wil doen. Wanneer een exchange een hoge liquiditeit heeft, dan kan je er gemakkelijk cryptomunten kopen en verkopen aan marktprijzen, zonder aanzienlijke prijsschommelingen. Dit maakt het veel eenvoudiger om winst te maken, want je kan je baseren op actuele informatie. Om de liquiditeit te bepalen, kan je kijken naar de handelsvolumes en de orderboeken van de exchanges. 

9. Reputatie

Is de crypto exchange bekend als betrouwbaar en kwalitatief? Kan je er veel goede beoordelingen over vinden en raden veel mensen je die exchange aan? Dan is de kans groot dat je daar terechtkunt voor een aangename ervaring. Als je daarentegen veel klachten kan vinden over de klantenservice, trage opnamen of beveiligingsproblemen, dan kan je best naar een andere exchange op zoek gaan.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *