Beleggen voor je pensioen

Het aantal mensen dat zelf voor een (aanvullend) pensioen spaart, is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dit heeft onder meer te maken met de veranderde arbeidsmarkt. In plaats van werken in loondienst en via een werkgever bij een pensioenfonds aangesloten zijn, is vooral het aantal zzp’ers het afgelopen decennium behoorlijk toegenomen. Zij zijn meestal niet aangesloten bij een pensioenfonds, maar dienen zelf voor een aanvullend pensioen te sparen. Bijvoorbeeld door te beleggen. 

Zorgen voor een comfortabele oude dag

Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt recht op AOW op na zijn of haar pensioengerechtigde leeftijd. Wil je een beetje comfortabel van je pensioen kunnen genieten, dan is het aan te raden daarnaast ook te zorgen voor een aanvullend pensioen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hieronder lees je meer over diverse beleggingsmogelijkheden, zoals beleggen in vastgoed of aandelen.

Fiscaal aantrekkelijk pensioenbeleggen in een lijfrente

Sinds 2023 gelden er verruimde mogelijkheden om geld te sparen door middel van en lijfrente. Dit is mogelijk voor iedereen met een pensioengat. Of het nu gaat om medewerkers in loondienst die niet hun volledige jaarruimte benutten met een inleg bij een pensioenfonds, of zzp’ers die helemaal niet zijn aangesloten bij een pensioenfonds. Pensioenbeleggen in een lijfrente heeft als voordeel dat je nu de inleg in box 1 mag aftrekken. Het geld wordt pas belast in box 1 bij uitkering.

Beleggen in aandelen

Om zelf te sparen voor een aanvullend pensioen kun je natuurlijk ook beleggen in aandelen. Hierbij kun je denken aan zelf handelen, of je geld steken in een indexfonds. Het is belangrijk om te onthouden dat de waarde van aandelenbeleggingen erg kunnen fluctueren. Kijk maar naar de AEX: in 2023 pluste deze ruim 14 procent, maar in 2022 was er nog sprake van een daling van een kleine 14 procent.

 

Beleggen in vastgoed

Tot slot is ook beleggen in vastgoed erg populair in Nederland om te sparen voor een pensioen. Een van de redenen is dat het rendement stabieler is dan van aandelen, en echt op de lange termijn is gericht. Miljoenen mensen beleggen sowieso in vastgoed door een eigen koopwoning te financieren met een hypotheek. Daarnaast kun je ook denken aan het kopen verhuren van andere woningen of bedrijfspanden, maar dit vraagt vaak wel een behoorlijke tijds- en financiële investering. Wil je meer ontzorgd beleggen in vastgoed? Kies dan voor een periodieke of eenmalige inleg in een vastgoedfonds. Belangrijk om te onthouden: winst bij verhuur van een woning wordt belast in box 1, de waarde van je participatie in een vastgoedbeleggingsfonds in box 3. 

Welke beleggingen zijn het beste?

Het is onmogelijk om zomaar te zeggen welke beleggingsvorm het beste is. Iedere belegging heeft bepaalde voor- en nadelen, en kent meer of minder risico. Onderzoek daarom welke beleggingsvormen mogelijk zijn in jouw persoonlijke situatie, en welke het beste passen bij je wensen. 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *