Beleggingsvisie Robeco maart 2017

De verkiezingskoorts in Nederland is aardig opgelopen in de aanloop naar 15 maart. De uitslag is uiteraard belangrijk voor ons land, maar voor de financiële markten zijn de presidentsverkiezingen een maand later in Frankrijk veel belangrijker. De hamvraag is: kiezen de Fransen voor Marine Le Pen? Zij wil stevige maatregelen nemen en onder andere uit de euro stappen. Dat laatste plan zou de fundamenten onder de euro aan het wankelen brengen. Vanuit de financiële markten zijn daarom niet al te enthousiaste reacties te horen over Le Pen als presidentskandidaat. Robeco wil graag de visie van beleggen delen voor de maand maart.

Kans op Le Pen beïnvloedt de rente

Sinds vorig jaar, na Brexit en de verkiezing van Trump, weten we dat opiniepeilingen niet altijd betrouwbaar zijn. Toch bewegen de rentes in Europa op dit moment in sterke mate mee met de kans die in de peilingen naar voren komt dat Le Pen daadwerkelijk president van Frankrijk wordt. Omdat Le Pen’s kansen in de loop van februari stegen, kozen beleggers voor veiligheid en belegden in Duitse staatsobligaties. Hierdoor halveerde de toonaangevende Duitse tienjaarsrente, van 0,40% naar 0,20%.

Tegelijkertijd steeg de risicopremie (rente)op Franse staatsobligaties. Later in de maand zakte die weer wat terug op basis van de toegenomen kansen voor de gematigde Emmanuel Macron, de belangrijkste tegenkandidaat om president te worden. De Franse verkiezingen zijn eind april en begin mei en zullen de komende tijd nog hun stempel op vooral de obligatiemarkten drukken.

bondspread-france-germany

Verschil in rente (spread) tussen Duitse en Franse staatsobligaties loopt op (Bron: Bloomberg)

Opgeschoven in obligatierisico

Wij blijven Europese staatsobligaties een minder dan gemiddelde weging geven in de categorie obligaties. Daartegenover staat dat we nog steeds een voorkeur hebben voor bedrijfsobligaties. Ten opzichte van februari verschuiven we in deze categorie het risico. We verplaatsen een deel van de bedrijfsobligaties met een hoge kwaliteit naar high yield-obligaties. We zien bij high yield nog ruimte voor een verdere verlaging van de risico-opslag. Europese bedrijfsobligaties lijken in dat opzicht een bodem te hebben bereikt. Ook obligaties uit opkomende landen vinden we aantrekkelijk, waardoor ze een iets hoger dan gemiddeld gewicht in de portefeuille hebben.

Oase van rust

De onzekerheid rondom de Franse verkiezingen lijkt op dit moment aan de Europese aandelenmarkten voorbij te gaan. Beleggers trekken zich vooralsnog nergens iets van aan en de aandelenmarkten zijn al geruime tijd een oase van rust. Met een beweeglijkheid die zich op historisch lage niveaus bevindt, stegen de Europese aandelenindices gestaag door.

De Nederlandse AEX-index klom in februari maar liefst 3,9%. De Europese economische cijfers geven ook voldoende aanleiding voor de positieve beursstemming. De Europese Centrale Bank heeft nog geen signalen gegeven dat ze de lopende stimuleringsprogramma’s wil aanpassen.

Record na record

In de Verenigde Staten haalt president Trump dagelijks het nieuws met zijn uitspraken en plannen. De aandelenmarkten halen er voorlopig hun schouders over op. Kijkend naar de gepubliceerde economische cijfers, lijkt dat logisch. Inmiddels hebben de belangrijkste aandelenindices allemaal nieuwe records neergezet en dat bij een extreem lage beweeglijkheid. De bekende Dow Jones-index bijvoorbeeld liet 12 dagen achter elkaar een hogere slotstand noteren en eindigde de maand februari 4,7% hoger. Analisten schatten de kans dat de rente in maart wordt verhoogd, inmiddels een stuk hoger in.

Opkomende landen naar neutraal gewicht

Begin maart hebben we het gewicht van opkomende markten ten opzichte van ontwikkelde markten weer opgehoogd naar een neutrale positie. De economische groei in opkomende landen trekt aan en bovendien is het sentiment rondom opkomende landen, dat in de eerste weken na de verkiezing van president Trump slecht was, een stuk verbeterd. In februari presteerden opkomende markten zelfs nog iets beter dan ontwikkelde markten.

Belangrijke informatie: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.
Robeco

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders