Biden moet importheffingen China in stand houden

Bron: ABM FN

De inkomende regering van Joe Biden moet de importheffingen op China handhaven. Dit advies gaf nu nog handelsgezant Robert Lighthizer maandag in een interview met The Wall Street Journal.

Lighthizer vindt ook dat de regering van Biden druk moet blijven zetten op de Wereldhandelsorganisatie, zodat de WTO het beleid van de Verenigde Staten niet kan overrulen. Verder moet het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker worden om naar het buitenland te verhuizen, ook al gaat dit ten koste van hun concurrentiepositie.

Terugblikkend op de afgelopen vier jaar, prees Lighthizer de strenge aanpak van Trump en diens regering.

“We hebben de manier waarop mensen naar China kijken, veranderd”, aldus de uittredend handelsgezant. “We willen een China-beleid dat nadenkt over de geopolitieke concurrentie tussen de VS en een economische tegenstander.”

Onder dreiging van 370 miljard dollar aan jaarlijkse importsancties, tekende Beijing een jaar geleden een handelsakkoord om de import van Amerikaanse goederen en diensten met 200 miljard dollar te verhogen in een periode van twee jaar, om zijn financiële markten meer open te stellen en om de druk op Amerikaanse bedrijven te verlichten om hun intellectueel eigendom te delen.

Het economisch team van Biden deelt de opvattingen van Lighthizer betreffende China, maar stelt ook dat het de Trump-regering niet is gelukt om langere termijn hervormingen in China af te dwingen. Zo blijft de import van Amerikaanse goederen door Beijing achter bij de in het Fase 1 handelsakkoord afgesproken aantallen.

De nieuwe regering is van plan om meer samen te werken met bondgenoten en een verenigd front te vormen tegen China. Dat zou betekenen dat nieuwe handelstarieven mogelijk in samenspraak met Europese en Aziatische partners worden ingesteld.

Dat vindt Lighthizer geen goede aanpak, want hiermee kunnen andere landen Amerikaanse maatregelen vertragen of zelfs een veto uitspreken.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *