De beurzen in Europa en Azië zijn met een behoorlijk verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De Japanse Nikkei index verloor 1,73%, terwijl de Hang Seng in Hong Kong met 3,36% onderuit ging. Ook in Europa staan de beurzen op het moment van schrijven gemiddeld bijna 2% lager. Beleggers maken zich zorgen over het monetaire beleid van centrale banken en vrezen een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Afgelopen donderdag was er voor beleggers ook weinig reden tot vreugde, want de ECB kondigde geen nieuwe maatregelen aan.

Obligaties en aandelen

Vrijdagavond sloten de Amerikaanse beurzen meer dan 2% lager. Ook op de obligatiemarkt wordt voorgesorteerd op een renteverhoging, want de rente op staatsobligaties ging de afgelopen dagen verder omhoog. Het is opvallend dat aandelen en obligaties in dezelfde richting beweging, want meestal bewegen deze twee markten juist in tegengestelde richting. Traditioneel zijn obligaties de veilige haven en aandelen de meer speculatieve keuze, maar daar lijkt nu geen sprake van te zijn. De correlatie tussen beide bereikte onlangs zelfs het hoogste niveau sinds 2008.

Hillary Clinton

Een andere bron van zorgen is de gezondheid van Hillary Clinton. Tijdens de herdenkingsceremonie in New York werd ze na anderhalf uur onwel en verliet ze de bijeenkomst. Volgens de laatste berichtgeving zou ze last hebben van een longontsteking en moet ze een aantal dagen rust nemen. De gezondheidsproblemen van Clinton spelen Donald Trump in de kaart en beleggers schatten in dat de Republikeinse presidentskandidaat meer onzekerheid met zich meebrengt voor de wereldeconomie.