Censuur terug in Rusland

Een afgevaardigde van de Russische Doema (vergelijkbaar met onze Tweede Kamer) werkt aan een nieuw wetsvoorstel dat de publicatie van ‘valse anti-Rusissche informatie’ door de media strafbaar stelt, zo schrijft The Moscow Times. Het wetsvoorstel volgt op recente publicaties in Russische media waarin “ongepaste historische vergelijkingen en interpretaties gemaakt werden van gebeurtenissen in Rusland en in Oekraïne”.

Ook het leveren van informatie door Russische media aan anti-Russische extremisten en separatistische groeperingen wordt onder het nieuwe wetsvoorstel strafbaar gesteld. Journalisten hoeven niet te vrezen voor een arrestatie, want het wetsvoorstel richt zich specifiek op de hoofdredacteuren die goedkeuring geven voor het plaatsen van artikelen die door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken beschouwd kunnen worden als leugens.

‘Misdaden tegen de staat’

Het verspreiden van ‘anti-Russische informatie’ wordt in het wetsvoorstel geclassificeerd als een ‘misdaad tegen de staat’, vergelijkbaar met verraad en spionage. De afgevaardigde die het wetsvoorstel heeft opgesteld zei dat het voorstel gericht is op het bestrijden van een “opzettelijke misleiding van het publiek, bedoeld om terrorisme, interventionisme, separatisme en genocide te ondersteunen”.

De onafhankelijke media in Rusland zou steeds meer onder druk staan, aldus de Moscow Times. De televisiezender Dozhd, die in haar berichtgeving meer naar de kant van de oppositie leunde, werd afgelopen maand geschrapt uit het zenderaanbod van veel Russische kabelmaatschappijen. Aanleiding daarvoor was de publicatie van de resultaten van een controversiële enquête. De televisiezender stelde daarin de vraag of er niet duizenden levens bespaard konden worden, indien Leningrad zich tijdens de Tweede Wereldoorlog had overgegeven aan de Nazi’s.

Columnist Victor Shenderovich van Ekho Moskvy, kwam onlangs ook onder vuur te liggen in Rusland. In één van zijn columns maakte hij een vergelijking tussen de Olympische Winterspelen in Sochi en de Spelen die Nazi Duitsland in 1936 organiseerde.

Russisch parlementslid wil media censureren

Russisch parlementslid wil media censureren met nieuw wetsvoorstel

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Censuur terug in Rusland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders