China en Rusland hebben dinsdag aan elkaar de belofte gemaakt om meer bilaterale handel in Russische roebels en Chinese yuan af te rekenen, zo schrijft Reuters. Ook zullen de banken in beide landen intensiever gaan samenwerken, zo verklaarde de plaatsvervangend vice-president van Rusland Igor Shuvalov tegenover de pers. Rusland zoekt meer toenadering tot China, nu het Westen probeert Rusland economisch te isoleren met sancties tegen het Russische banksysteem. Rusland antwoordde daarop met een importverbod voor levensmiddelen uit Westerse landen.

Shuvalov ondertekende in Beijing een economisch handelsverdrag met de Chinese vice-president Zhang Gaoli, waarin staat dat beide landen het gebruik van roebels en yuan zullen promoten. In het handelsverdrag is ook vastgelegd dat Russische banken de mogelijkheid krijgen bankrekeningen te openen in China. Voor Russische bedrijven wordt het voortaan makkelijker leningen aan te trekken van Chinese geldschieters.

“We zijn niet van plan oude contracten, die vaak uitgedrukt zijn in dollars, open te breken. Maar we gaan bedrijven uit beide landen wel aanmoedigen lokale valuta te kiezen en geen valuta uit een derde land meer te gebruiken”, zo verklaarde Shuvalov aan de aanwezige pers.

De wens om minder afhankelijk te zijn van de dollar komt voort uit de Westerse sancties, waardoor Russische bedrijven moeilijker aan kapitaal kunnen komen. De Westerse sancties waren bedoeld om Rusland te straffen voor haar vermeende steun aan separatisten die actief zijn in het oosten van Oekraïne.

Rusland en China werken samen

Zowel Rusland als China hebben een moeizame relatie met de Verenigde Staten. Rusland wordt door de Amerikanen beschuldigd van het neerhalen van de MH17, terwijl de Chinezen vaak door de Amerikanen beticht werden van het kunstmatig goedkoop houden van de munt en het schenden van de mensenrechten. Beide landen kiezen voor een vreedzaam protest, door steeds minder dollars te gebruiken voor internationale handel. China heeft de afgelopen jaren al valutaswaps getekend met tal van handelspartners en Rusland probeert haar olie en gas sinds het conflict in Oekraïne in andere valuta te verkopen dan in dollars.

Net als Rusland wil ook China haar afhankelijkheid van dollars verkleinen. China heeft de luxe (of het probleem) dat ze over $4 biljoen aan buitenlandse valutareserves beschikt, waarvan het grootste deel bestaat uit dollars. Door handelspartners aan te sporen yuan te gebruiken voorkomt China dat haar buitenlandse valutareserves nog verder aangroeien. China wil haar eigen munt naar voren schuiven als internationale handelsmunt en daar past ook een samenwerking met Rusland goed bij.

Chinese bedrijven die nieuwe projecten zoeken komen ook steeds vaker op Rusland af. Tijdens de bijeenkomst in Beijing werden ook dertig verschillende projecten besproken, uiteenlopend van het bouwen van wegen en bruggen in Rusland tot het ontwikkelen van de Russische landbouwsector. De Chinezen willen daar ook een bijdrage aan leveren.

In oktober brengt Zhang een bezoek aan de Russische hoofdstad om verder te praten over economische samenwerking. Daarbij zal het thema energie centraal staan. In mei ondertekenden China en Rusland nog een belangrijke overeenkomst voor de levering van aardgas, een deal met een omvang van omgerekend $400 miljard.

China en Rusland willen meer economische samenwerking (Afbeelding is van een andere bijeenkomst, foto van Reuters)