China grootste handelsnatie ter wereld

China is in 2013 de grootste handelsnatie ter wereld geworden. Door goede cijfers in de maand december wist het land met meer dan 1 miljard inwoners de Verenigde Staten van de eerste plaats te verdringen. Het land voerde in 2013 voor omgerekend $1.950 miljard dollar aan goederen in, een stijging van 7,3% in vergelijking met het jaar daarvoor. Ondertussen steeg de uitvoer in 2013 met 7,9% naar omgerekend $2.210 miljard. Opgeteld levert dat een totale handel op van $4.160 miljard, een volume dat de Verenigde Staten waarschijnlijk niet meer in zullen halen. In de eerste elf maanden van 2013 verhandelde de VS voor $3.570 miljard aan goederen en diensten, waardoor we voorzichtig durven aan te nemen dat de totale handel in 2013 niet die van de Chinezen zal passeren.

Volgens historicus Zheng Yuesheng van de Chinese douane-administratie was het doorbreken van de $4.000 miljard een historische mijlpaal. De grootste handelspartner van China is de Europese Unie, gevolgd door de VS, de ASEAN-landen in Zuid-Oost Azië, Hong Kong en Japan. Dat schrijft de Tijd vandaag op haar website. China is ook een zeer productieve handelsnatie, want het handelsoverschot bedroeg het afgelopen jaar $259,75 miljard. Dat is het grootste overschot op de handelsbalans sinds 2008 en het op twee na grootste overschot ooit.

China grootste handelsnatie

De productiviteit van China blijkt ook wel uit de stijgende vraag naar olie. Het afgelopen jaar passeerde China de Verenigde Staten ook al als grootste importeur van ruwe olie. Om de aanvoer van olie en gas veilig te stellen sloot China vorig jaar belangrijke overeenkomsten met Rusland. Voor andere grondstoffen en voor voedsel doet China ook veel zaken in Afrika en Zuid-Amerika.

Het is overigens niet voor het eerst dat China de grootste handelsnatie ter wereld is. Volgens de Financial Times was China tijdens de periodes van de Qing-dynastie ook al de grootste handelsnatie ter wereld. Dat was de periode van 1644 tot en met 1912. Volgens Yuesheng zal de totale handel dit jaar verder groeien, vanwege het verder aansterken van de wereldeconomie, structurele hervormingen in de Chinese economie en lagere grondstoffenprijzen.

China is grootste handelsnatie ter wereld

China is grootste handelsnatie ter wereld

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders