India en Rusland staan achter de oproep van China om een ‘nieuwe wereldorde’ op te bouwen. De ministers van Buitenlandse Zaken van deze drie opkomende economieën gaven hun steun aan het initiatief tijdens een bijeenkomst in Beijing. In een gezamenlijk communiqué naar de pers verklaarden de drie landen te zullen streven naar een nieuwe politieke en economische wereldorde, waarvan gelijkheid, eerlijkheid en stabiliteit de uitgangspunten moeten zijn.

De drie opkomende economieën spreken in het communiqué van een ‘multi-polaire wereld’. Daarmee doorbreken ze de scheve machtsverhouding waar de wereld sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog mee heeft leren leven, het systeem waarin de Verenigde Staten en de dollar het middelpunt zijn. “We zijn voorstander van het principe van partners, maar dan de vorming van een alliantie”, zo verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Volgens zijn Russische collega Lavrov moeten alle landen in de Aziatisch-Pacifische regio betrokken worden bij de vorming van een moderne ‘veiligheidsarchitectuur’.

De uitnodiging van China aan de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en India kan gezien worden als een poging van China om een verenigd internationaal blok te vormen dat tegenwicht kan bieden aan de Verenigde Staten, zo schrijft de South China Morning Post. De Russische president Poetin verklaarde in 2013 al dat hij streeft naar een nieuwe wereldorde waarin de macht gelijkmatiger verdeeld is tussen verschillende landen. Ook hij nam de term ‘multi-polar world’ in de mond.

meeting-foreign-ministers-china

China, Rusland en India willen een nieuwe wereldorde waarin de macht gelijkmatiger verdeeld is (Foto van EPA, via SCMP)