China zal de komende tien jaar voor in totaal $250 miljard investeren in Latijns-Amerika, zo maakte de Chinese president Xi Jinping vandaag bekend. Met deze investeringen wil China haar invloed vergroten in een continent dat een lange tijd gedomineerd is door de Verenigde Staten. China ontvangt deze week in Beijing voor het eerst in de geschiedenis de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC), een internationale organisatie bestaande uit 33 verschillende landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Tijdens deze bijeenkomst, die twee dagen zal duren, zal vooral gesproken worden over de intensivering van de handel met en de ontwikkeling van het Latijns-Amerikaanse continent. De Chinese president zei in zijn speech dat de onderlinge handel tussen China en Latijns-Amerika de komende tien jaar zal toenemen tot $500 miljard. China heeft veel belangstelling voor de grondstoffen van het Amerikaanse continent, maar tegelijkertijd beseft de grootmacht in wording dat het continent ook veel potentieel heeft als afzetmarkt voor Chinese producten. Daarom investeert China ook in de economie van de verschillende landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Comunidad_de_Estados_Latinoamericanos_CaribenosIntensiever samenwerken

“Ik geloof dat deze bijeenkomst vruchtbare resultaten zal opleveren en dat de wereld een positieve impuls krijgt van de toenemende samenwerking tussen China en Latijns-Amerika. Deze bijeenkomst zal ook een grote impact hebben op de promotie van de samenwerking tussen twee continenten op het Zuidelijk halfrond en de welvaart van de hele wereld”, zo verklaarde de Chinese president. China en Zuid-Amerika kunnen volgens Xi Jinping intensiever samenwerken op het gebied van energie, infrastructuur, bouw, landbouw, industrie en technologische innovatie.

“Het is overduidelijk dat China de intentie heeft de concurrentie met de Verenigde Staten aan te gaan voor wat betreft hun invloed in de Latijns-Amerikaanse regio. Maar of deze strategie de invloed van de VS in het gebied zal verzwakken is op dit moment nog moeilijk te overzien”, zo verklaarde politiek analist Deng Yuwen van het wetenschappelijk tijdschrift Study Times tegenover Reuters.

China reikt helpende hand toe

China koopt als tweede grootste economie ter wereld al verschillende grondstoffen uit Latijns-Amerikaanse landen, bijvoorbeeld olie uit Venezuela, koper uit Peru en Chili en sojabonen uit Argentinië en Brazilië. In ruil voor deze grondstoffen investeert China miljarden dollars in de regio. Onlangs wist de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor meer dan $20 miljard aan Chinese investeringen binnen te halen. Ecuador, dat in de financiële problemen kwam door de dalende olieprijs, wist een lening van $5,3 miljard uit China veilig te stellen. Argentinië, dat nog steeds gebukt gaat onder hoge dollarschulden, ziet in China de verlosser voor de aanhoudende economische malaise in het land.

“Om te herhalen wat voormalig president Hugo Chavez heeft gezegd, China laat de wereld zien dat niet ieder land noodzakelijkerwijs naar wereldheerschappij streeft wanneer ze sterker wordt”, zo vertelde de Venezolaanse president Maduro onlangs in een speech die vertaald werd naar het Engels.

De CELAC werd in 2011 opgericht en telt 33 deelnemende landen in Midden- en Zuid-Amerika