Chinese AIIB investeringsbank zal uitsluitend dollars gebruiken

De nieuwe Chinese investeringsbank waar meer dan vijftig landen van over de hele wereld aan deelnemen zal uitsluitend Amerikaanse dollars gebruiken als munteenheid, zo bericht de Financial Times. Dat werd afgelopen zaterdag duidelijk bij de officiële lancering van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Het is een opvallende keuze, want China had de investeringsbank ook kunnen gebruiken als platform om de yuan te promoten. De investeringsbank zal leningen verstrekken voor de ontwikkeling van infrastructuur in de deelnemende landen.

In een toespraak benadrukte president Xi Jinping het belang van nieuwe investeringen in infrastructuur via de investeringsbank:

“De vraag naar ontwikkeling van infrastructuur in Azië is enorm. De oprichting en opening van de AIIB betekent ook veel voor de hervorming van het wereldwijde economische systeem. Het sluit aan op de evoluerende trend van het wereldwijde economische landschap en zal bijdragen aan een effectiever en en rechtvaardiger bestuur.”

AIIB_logo

Aziatische investeringsbank gaat geld uitlenen in dollars

Dollars

Volgens analisten heeft China de dollar gekozen, omdat de meeste landen hun bijdrage aan de investeringsbank ook in dollars zullen voldoen. Ze zullen bij voorkeur ook in dollars lenen, omdat ze dan niet beperkt zijn tot Chinese opdrachtgevers die de yuan accepteren. De Chinese investeringsbank begint met een kapitaal van $100 miljard, dat uitgeleend kan worden aan landen die grote infrastructurele projecten willen ontwikkelen.

China heeft een stem van 26% in de investeringsbank, maar er is altijd een meerderheid van 75% van de stemmen nodig om belangrijke besluiten te nemen. Er is dus altijd voldoende draagvlak nodig, voordat de investeringsbank een lening verstrekt aan één van de landen. De eerste aanvragen voor leningen worden halverwege het jaar verwacht. Tegen het einde van dit jaar verwacht men dat de eerste leningen uit het potje van de AIIB verstrekt zullen worden.

De president van de nieuwe Chinese investeringsbank, Jin Liqun, begint enthousiast aan zijn termijn van vijf jaar. Hij zei daar het volgende over:

“We hebben een goed gevulde pijplijn van gezamenlijk gefinancierde en zelfstandige projecten. Infrastructuur is de sleutel voor een brede sociale ontwikkeling en voor het terugdringen van armoede.”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders