Chinese bedrijven proberen steeds vaker hun overtollige dollars te verzilveren door Amerikaanse bedrijven over te nemen. Voor het uitbreken van de financiële crisis ging het slechts op een paar miljard op jaarbasis, maar nu gaat het al om tientallen miljarden. Chinese bedrijven willen niet met teveel dollars blijven zitten en sturen het geld weer terug naar de afzender, in ruil voor belangen in Amerikaanse bedrijven en vastgoed.

dollars-pixabay-teaserDe volgende grafiek van Bloomberg laat zien hoeveel miljard dollar Chinese bedrijven jaarlijks investeerden in de VS. Hierbij vallen ons twee zaken op. Ten eerste valt op dat de bedragen sinds het uitbreken van de crisis substantieel hoger zijn dan voor de crisis en ten tweede valt de enorme stijging van dit jaar op.

Willen Chinese bedrijven minder dollars hebben of zien ze opeens meer mogelijkheden om in de Amerikaanse economie te investeren? Of heeft het misschien te maken met verschillende handelsbeperkingen die de Verenigde Staten aan China hebben opgelegd?

china-takeovers-us-companies

Chinese bedrijven ruilen meer dollars in voor belangen in Amerikaanse ondernemingen (Bron: Bloomberg)