Chinezen kopen Amerikaans vastgoed

Vermogende Chinezen die niet meer weten waar ze met hun geld moeten doen kopen steeds vaker vastgoed in de Verenigde Staten. Bloomberg sprak met verschillende makelaars, die onafhankelijk van elkaar hetzelfde fenomeen waarnemen. Kopers uit China, Hong Kong en Taiwan spendeerden tussen maart 2013 en maart 2014 in totaal $22 miljard aan Amerikaans vastgoed, een stijging van 72% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook is er geen ander land in de wereld waar de belangstelling voor het Amerikaanse vastgoed groter is dan in China.

De National Association of Realtors (de Amerikaanse versie van de NVM) bracht deze week een rapport uit over buitenlandse aankopen van Amerikaans vastgoed. Daaruit bleek dat bijna een kwart van alle buitenlandse aankopen in de Amerikaanse huizenmarkt gedaan worden door Chinezen.

Naar verwachting zal deze trend nog sterker worden, omdat vermogende Chinezen een veilige haven zoeken in deze onzekere tijden. De groeivertraging in de VS en de onzekerheid over de toekomstige waarde van de dollar doet Chinezen besluiten tastbare bezittingen te kopen, waar vastgoed er één van is.

Volgens Thilo Hanemann, die als analist voor de Rhodium Group de internationale geldstromen in de gaten houdt, proberen veel Chinezen zich in te dekken tegen negatieve vooruitzichten voor de Chinese economie. In het verleden kocht slechts een kleine groep zeer vermogende Chinezen vastgoed in het buitenland. Nu is dat een veel grotere trend geworden, zo merkt Hanemann op.

Chinezen zetten dollars om in hoogwaardig vastgoed

Chinezen zetten dollars om in hoogwaardig vastgoed

Chinezen betalen met cash

De Chinese activiteit op de Amerikaanse huizenmarkt is overduidelijk een vlucht van vermogen. Dat blijkt niet alleen uit de gemiddelde prijs van de woningen die ze kopen ($523.148 versus een mediaan van $199.575 die Amerikanen betalen voor een huis), maar ook uit het feit dat Chinezen in de meeste gevallen met cash betalen. Ze hebben de miljoenen dollars al liggen en willen nu waarde voor hun geld.

Californië

De populairste bestemming voor de Chinezen huizenkopers is het zonnige Californië, zo blijkt uit de zoekresultaten van Juwai.com, een Chinese website waar potentiële kopers een huis kunnen zoeken. In deze Amerikaanse staat vond bijna een derde van alle verkochte huizen een Chinese koper. Uit onderzoek van de California Association of Realtors betaalde 70% van alle buitenlandse kopers het volledige bedrag met cash.

De kapitaalvlucht richting Amerikaans vastgoed levert ook nieuwe investeringen op in een sector die er al jaren slecht bij lag, namelijk de bouw. Chinezen zijn bereid veel te betalen voor kwalitatief hoogwaardig vastgoed op goede locaties. In sommige wijken en steden die hoog aangeschreven staan wordt daarom volop gebouwd om de vraag vanuit het buitenland te vervullen. Dat levert extra werkgelegenheid op voor de lokale bevolking.

Een voorbeeld daarvan is de stad Arcadia in het zuiden van Californië, waar de mediaan van de huizenprijzen in mei op $1,28 miljoen lag. Een makelaar die vorig jaar 80 huizen verkocht in deze stad verklaarde tegenover Bloomberg dat 90% van haar klanten uit China afkomstig zijn.

Vooral Californië is populair onder vermogende Chinezen

Vooral Californië is populair onder vermogende Chinezen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo