Chinezen stoppen recordbedrag in beleggingsfondsen

Chinese huishoudens hebben voor in totaal $2,1 biljoen aan spaartegoeden toevertrouwd aan beleggingsfondsen, zo schrijft Bloomberg. Het beheerd vermogen van al deze fondsen groeide in een jaar tijd met 24%, een stijging die deels door nieuwe inleg en deels door waardestijging te verklaren valt.

Het gemiddelde rendement van deze fondsen was 5,2%, meer dan de 3% die men krijgt over een spaardeposito met en looptijd van 1 jaar. De Chinezen stoppen hun vermogen liever in reguliere beleggingsfondsen dan in specifieke beleggingsprojecten, omdat die over het algemeen meer risico met zich meebrengen en een hogere minimale inleg vereisen.

Obligaties

Bijna 70% van al het beheerde vermogen van de beleggingsfondsen zit in obligaties, leningen en in deposito’s bij banken. Traditioneel worden dit soort beleggingen geassocieerd met een laag risico, omdat de volatiliteit lager is dan van aandelen en grondstoffen.

De Chinese middenklasse wil graag een hoger rendement op het spaarvermogen en kiest er daarom vaker voor geld toe te vertrouwen aan beleggingsfondsen die het vermogen kunnen spreiden over verschillende soorten schuldpapier.

Goud

Terwijl Chinezen een recordbedrag toevertrouwen aan vermogensbeheerders kopen ze minder goud. Deze veilige haven is momenteel minder in trek bij de Chinezen, omdat de prijs niet echt van zijn plek komt. De goudprijs schommelt al enige tijd rond de $1.300 per troy ounce en geeft spaarders geen directe aanleiding om vermogen om te zetten in fysiek goud.

Vorig jaar was dat nog wel het geval, zoals de cijfers van de World Gold Council laten zien. In het tweede kwartaal van dit jaar was de vraag naar gouden sieraden in China 45% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar, terwijl de vraag naar goudbaren en gouden munten met 64% daalde.

Volgens Albert Cheng van de World Gold Council zal de vraag naar goud vanuit China dit jaar kunnen zakken tot 900 á 1.000 ton. Dat zou een daling van maximaal 16% betekenen ten opzichte van vorig jaar.

yuan-currency

Chinezen kiezen voor beleggingsfondsen

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Chinezen stoppen recordbedrag in beleggingsfondsen

 • Als de beurzen vandaag waren gezakt dan had men volmondig dit als excuus gebruikt.
  Russische militaire voertuigen zijn de grens met Oekraïne overgestoken.
  Maar nee, de beurzen staan allen maal in het groen en zilver en goud zijn beide ruim 1,5% gedaald.
  De omgekeerde wereld, je zou verwachten dat alle borden rood kleuren en goud en zilver (veilige haven) om hoog schieten zeker nu het conflict in Oekraïne een nieuwe fase in gaat.
  Wie het nog weet mag het zeggen.

  Beantwoorden
  • Tsjah, wat moeten we er nog van zeggen? Niet alles is wat het lijkt en de massa blijkt nog steeds goed te manipuleren richting de beurs. Je hebt een dikke huid nodig om in fysiek goud te blijven zitten. De ‘winsten’ van het goedkope geld zijn aanlokkelijk, maar ik geloof teveel in goud om het los te laten.

   De onderwaardering van goud is stuitend als je dat vergelijkt met de geldcreatie van de afgelopen decennia.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *