Congres Ons Geld: Een politieke debat in Nederland over geldschepping

In Nederland is de laatste jaren een zeer belangrijk politiek debat op gang gebracht door de theatergroep De Verleiders. Op 13 januari 2015 waren waren ze te gast bij De Wereld Draait Door naar aanleiding van hun voorstelling ‘Door de bank genomen’. Dit is een gitzwarte komedie over de wereld van ons geld en het beheer ervan. De verleiders riepen verder op tot het burgerinitiatief Ons Geld die meer dan 113.000 steunbetuigingen kreeg. Het initiatief werd ingediend bij de Tweede Kamer.

Het burgerinitiatief benoemt de gebreken van het huidige geldstelsel en formuleert beginselen ter verbetering ervan. Op 2 juli 2015 heeft de Tweede Kamer het burgerinitiatief ontvankelijk verklaard. Op 14 oktober 2015 organiseerde de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer rondetafelgesprek/hoorzitting gevolgd door een plenaire vergadering in Tweede Kamer op 16 maart 2016.

Burgerinitiatief Ons Geld

16 maart 2016 werd het burgerinitiatief Ons Geld besproken in de Tweede Kamer. De resultaten van de vergadering waren dat alle Kamerleden stemden voor onderzoek naar de introductie van een veilige bank en waarbij een ruime Kamermeerderheid stemde voor onderzoek naar de werking van het geldstelsel door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het WRR onderzoek is uiteindelijk recentelijk op 17 januari 2019 in een rapport gepresenteerd: WRR het rapport Geld en schuld: De publieke rol van banken.

Stichting Ons Geld was blij met de blij met de analyse van het geldstelsel door de WRR, maar is minder te spreken over de te voorzichtige aanbevelingen. Hierover is er de vorige maand een congres gehouden in het Koninklijk Theater Carré. Tijdens het congres is er een discussie gevoerd om meer duidelijkheid te scheppen en verdere stappen te zetten op weg naar een rechtvaardiger geldstelsel. Café Weltschmerz was erbij als mediapartner en zorgde voor de beeldregistratie. Hieronder kunt u de opgenomen video bekijken van het Congres bekijken:

Nieuwe spaarbank?

Hopelijk zullen deze initiatieven en debatten leiden tot de oprichting van een nieuwe veilige haven voor het spaargeld. De WRR heeft het onder andere over de oprichting van een depositobank. Nu is het aan de Nederlandse politiek om dit advies op te volgen en concreet vorm te geven. De regering zal binnen drie maanden met een kabinetsreactie komen.

Het is in ieder geval een grote overwinning voor het burgerinitiatief Ons Geld. Het onderwerp is nu echt gelegitimeerd en de media is nu wel bovenop het onderwerp gesprongen. Maar de strijd is nog niet gestreden! Ze hebben de hulp van iedereen hard nodig. Steun de stichting Ons Geld met een kleine donatie of meldt u aan op de nieuwsbrief en haak u aan bij de geld(r)evolutie!

Bezoek voor meer informatie de website van Ons Geld!

Dit artikel geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van de Beste Bank. Een kennisbank over bankzaken en de dageraad van de wereld van nieuwe crypto financiën.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *