Crisis in perspectief: Krantenkoppen uit 1977 en 1988

Al in 1977 dachten de Chinezen dat ze rond de eeuwwisseling de Verenigde Staten in economisch opzichte zouden evenaren. Die ambitie heeft China absoluut waar gemaakt, al heeft het een paar jaar langer geduurd dan waar men toen rekening mee hield. Kernpunten van de Chinese groeistrategie waren de olie-industrie, de landbouw en de ontwikkeling van een krachtig defensie-apparaat. Men sprak van een ‘op militaire leest geschoeide productiewijze’.

Ook frappant was de relatie met Rusland in die tijd. Vandaag de dag is Rusland een belangrijke bondgenoot en handelspartner voor China, maar in 1977 schreef een commentator van het Chinese Volksblad het volgende over de Russische dreiging: “Zelfs wanneer de Russische sociaal-imperialisten hun waterstofbommen afvuren op China, zal China niet worden vernietigd”.

China wil op economisch gebied wereldmacht worden

China wil op economisch gebied wereldmacht worden

In 1990 begint de ergste crisis aller tijden

De Amerikaanse econoom Ravi Batra waarschuwde in 1988 al voor wat hij ‘de ergste aller tijden’ noemde. Deze crisis zou gekenmerkt worden door deflatie en zou zeven jaar duren, waarbij het dieptepunt in 1994 bereikt zal worden. “De financiële markten storten in elkaar, het vertrouwen in de dollar verdwijnt en die wordt nog maar f 1 tot f 1,40 waard.”

De timing van Batra was misschien niet zo goed, maar hij maakte in 1988 wel een aantal interessante opmerkingen bij zijn bezoek aan Nederland.

“Dit jaar wordt een jaar van voorspoed, omdat er presidentsverkiezingen zijn (1988)”

“De rijken gaan speculeren, omdat ze al hun geld niet kunnen consumeren. Dat drijft de omzetten in de financiele wereld op. Er komt een hausse op de aandelenmarkt, de niet-rijken gaan mee gokken en er ontstaat een speculatieve zeepbel. Omdat de niet rijken geen geld hebben lenen ze van de banken, zodat hun schuld toeneemt. Het bankwezen wordt daardoor uiterst labiel, want als deze leners niet alles kunnen terugbetalen stort alles in elkaar.”

“Nu moet iedereen meteen gaan sparen en zijn schulden aflossen, om straks niet failliet te gaan. Verkoop uw huis en ga huren. In een deflatie- en depressietijd gaan de huren omlaag en ook de prijzen van huizen. Stop alles in solide obligaties, houd ook wat goud aan voor absolute noodtoestanden. Zelf heb ik mijn geld belegd in obligaties van sterke bedrijven zoals Koninklijke Olie. Want over de soliditeit van staatsobligaties heb ik zo mijn twijfels”

We willen lezer Kralt bedanken voor het doorsturen van deze krantenknipsels!

De ergste crisis begint in 1990

De ergste crisis begint in 1990, aldus econoom Ravi Batra

Batra verwacht speculatieve aandelenhausse

Batra verwacht speculatieve aandelenhausse

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo