Crypto en Bitcoin als een geopolitieke machtsfactor?

In het begin van mei hebben verschillende prominente mensen zich publiek uitgesproken over cryptocurrency, uitspraken die mogelijk niet zonder gevolgen zullen blijven. Ze geven de onmacht en onzekerheid weer van de gevestigde orde ten aanzien van virtuele munten zoals Bitcoin. De uitspraken helpen in feite om virtuele munten als een geopolitieke asset verder op de kaart te zetten en ondermijnen op termijn de hegemonie van de Verenigde Staten.

Tijdens de laatste hoorzitting van de Financial Services Committee, die op 9 mei plaatsvond, deed congreslid Bradley Sherman een oproep om het gebruik van cryptocurrency als Bitcoin in de Verenigde Staten te verbieden, omdat hij van mening is dat deze de macht van de Verenigde Staten ondermijnt. Hij gaf te kennen dat Amerikaanse dollar wordt gebruikt bij internationale betalingen voor olie en dat deze betalingen worden verwerkt door het Amerikaanse banksysteem. Dit staat bekend als petrodollar recycling en is volgens Sherman het fundament voor de Amerikaanse hegemonie in de wereld.

Virtuele munten zoals Bitcoin staat buiten het financiële systeem en kunnen worden gebruikt om de Amerikaanse dollar voor internationale transacties te vermijden. Vooral in het geval van handelssancties en financiële sancties is dit voor de Verenigde Staten uiterst problematisch. Iran kan met behulp van cryptocurrency de Amerikaanse sancties makkelijk vermijden, aldus het Amerikaanse congreslid.

‘Iran kan sancties omzeilen met virtuele munten’

Iran wordt op dit moment geteisterd door sancties en is van het SWIFT-netwerk afgesloten. Iran is daarmee in feite genoodzaakt alternatieven te zoeken. De regering van Iran werkt al aan een goud afgedekte cryptocurrency “PayMon”. Deze wordt ontwikkeld door vier Iraanse banken – Bank Mellat, Bank Melli Iran, Bank Pasargad en Parsian Bank – in samenwerking met het blockchain bedrijf Kuknos.

Inderdaad. Iran werkt al aan een eigen cryptocurrency voor het omzeilen van sancties. De vraag is in hoeverre deze nieuwe cryptomunt in de toekomst ook kan worden ingewisseld voor Bitcoin, om zo een globale dimensie te krijgen waarbij de Verenigde Staten in feite niet meer de geldstromen van de Iraanse oliehandel kan stoppen. Het openhartige betoog van congreslid Sherman en zijn oproep tot een verbod is een duidelijk teken van onmacht. Deze impliciete erkenning zal meer mensen nieuwsgierig maken om meer te leren over cryptocurrency.

Bekende economen negatief over Bitcoin

Bradley Sherman was de vorige week niet alleen in zijn oproep. Joseph Stiglitz, de beroemde Nobelprijs winnende econoom, sprak zich tijdens een CNBC-interview ook publiekelijk uit tegen cryptocurrency. Hij verdedigde de Amerikaanse dollar als wereldmunt. Hij vindt dat het nergens voor nodig is om cryptocurrency te gebruiken. Ze beschikken volgens hem niet over de attributen die het een goede valuta maken, terwijl de Amerikaanse dollar wel deze eigenschappen heeft.

Cryptocurrency zijn niet transparant en worden verder massaal gebruikt worden volgens Stiglitz vooral gebruikt voor illegale praktijken zoals het witwassen van geld. Verder gaf hij te kennen dat virtuele munten niet de juiste manier zijn om een efficiënte wereldeconomie te creëren. “Ik denk eigenlijk dat het verstandig is te stoppen met cryptocurrencies”, zo vertelt Stiglitz de CNBC-reporter.

Charlie Munger, de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway, is een bekende Bitcoin hater. Hij gaf tijdens een recente jaarlijkse vergadering (4 mei) te kennen dat hij walging voelt voor Bitcoin beleggers die volgens hem in drollen (turts) handelen. Bitcoiners zijn allemaal aanhangers zijn van de waarden van Judas Iscariot. Wie is dan de Jesus die de Bitcoin beleggers verraden? Wie wordt er aan het kruis genageld? Wie wordt er vergiftigd?

Tenslotte heeft ook ECB-president Mario Draghi zich uitgesproken over Bitcoin. Tijdens een gesprek met studenten werd zijn mening gevraagd over virtuele munten als Bitcoin. Mario Draghi hield zijn hoofd koel, marginaliseerde de mogelijke impact van Bitcoin en cryptocurrency, maar gaf wel stof tot nadenken voor degenen die het nog niet in de gaten hebben. De juiste vragen en vervolgvragen leiden tot interessante antwoorden. Volgens Draghi:

“Cryptocurrencies or bitcoins or anything like that is not really currencies or assets. A Euro is a Euro, today, tomorrow, is always a Euro, and the ECB is behind the Euro, who is behind the cryptocurrencies?’’

Decentraal geld

De mensheid heeft nog nooit globaal gedecentraliseerd geld zonder muntheren, koningen of banken gehad. Bitcoin verwezenlijkt een nieuwe scheiding der machten, namelijk een scheiding van het bankwezen en de overheid van het geld. Het introduceert een nieuwe financiële orde die in opbouw diametraal tegenovergesteld is aan de huidige orde. Dit zal geopolitieke gevolgen hebben, aangezien het de wereldreservemunt als machtsmiddel voor financiële repressie ondermijnt.

Hoe meer mensen helpen met het opbouwen van deze alternatieve orde, die daarmee het netwerkeffect en het vertrouwen verder vergroten voor cryptocurrency, hoe meer en meer de status van Amerikaanse dollar verder zal worden ondermijnd. Bitcoin heeft de afgelopen tien jaar een steeds sterker netwerkeffect gekregen, is nog nooit gehackt, is 99,999% van de tijd van bestaan online geweest en wordt beveiligd door globaal verspreide Bitcoin miners. Iedereen die daar aan bijdraagt en meedoet is een Judas.

Gerelateerde artikels op Marketupdate:

Dit artikel is gebaseerd op verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende crypto kennisbank.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin’s mogelijke geopolitieke implicaties is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders