Deutsche Bank: “Koop goud in een valutaoorlog”

Als de Verenigde Staten een valutaoorlog beginnen kun je maar beter goud kopen. Dat schrijft strateeg Alan Ruskin van Deutsche Bank in een nieuwsbrief voor klanten van de bank. Hij verwacht dat goud uiteindelijk als overwinnaar uit de bus zal komen. Ruskin schreef er begin deze week het volgende over.

“Met een valutaoorlog die meest waarschijnlijk zal worden uitgevochten tussen de dollar en de yuan en de euro en de dollar kun je ervoor kiezen het directe conflict te vermijden. De makkelijkste manier om te handelen bij een valutaoorlog is om goud te kopen.”

De Amerikaanse president Trump heeft al meerdere malen kritiek geuit op het monetaire beleid van de Federal Reserve. Hij vindt dat de centrale bank te weinig doet om de economie te stimuleren en vreest dat een sterke dollar zijn economische agenda zal ondermijnen. Hij zal dus proberen de waarde van de munt omlaag te drukken.

Sterke dollar

Volgens berekeningen van de Amerikaanse centrale bank heeft de handelsgewogen dollarindex sinds 2002 niet zo hoog gestaan als nu. Een sterke dollar maakt het voor de Amerikanen goedkoper om spullen uit het buitenland te importeren, terwijl Trump juist werkgelegenheid wil terughalen naar de Verenigde Staten. Om dat doel te bereiken heeft hij juist een veel zwakkere dollar nodig.

Een interventie om de waarde van de dollar omlaag te brengen zal dus niet als een verrassing komen. De vraag is alleen of de Federal Reserve zal zwichten voor de druk van president Trump. Om de dollar substantieel in waarde te laten dalen zou de centrale bank een veel ruimer monetair beleid moeten voeren. Maar ook dan is het niet gezegd dat de dollar in waarde zal dalen, omdat de munt in onzekere tijden ook als vluchthaven dient.

Goudprijs stijgt door handelsconflict

De goudprijs is dit jaar al meer dan 10% gestegen door het aanhoudende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Eerder dit jaar was er hoop op een akkoord, maar dat bleek van korte duur. Het edelmetaal profiteerde ook van een omslag in de koers van centrale banken. De Federal Reserve overweegt nu de rente te verlagen, terwijl ook de ECB aanwijzingen heeft gegeven voor nieuwe monetaire verruiming.

Met toenemende onzekerheid over het monetaire beleid van de grootste centrale banken neemt de belangstelling voor goud toe. Volgens cijfers van Bloomberg zijn hedgefondsen sinds 2017 niet meer zo positief geweest over het edelmetaal als nu. De goudprijs steeg vorige week naar meer dan €1.270 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds begin 2013.

Goudprijs stijgt door economische en geopolitieke onzekerheid

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders