Deutsche Bank wil boete van $14 miljard niet betalen

Het aandeel van Deutsche Bank verloor vrijdagochtend 7% van haar waarde, nadat bekend werd dat de bank een boete van $14 miljard moet betalen aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. De bank krijgt de boete voor het onjuist informeren van klanten over de risico’s van de gebundelde hypotheekleningen.

Verschillende banken hebben zich tijdens de vastgoedbubbel in de Verenigde Staten verrijkt door slechte leningen opnieuw te verpakken en door te verkopen aan met name institutionele beleggers. Deze leningen werden als zeer veilige belegging aangeprezen, maar bleken na het klappen van de vastgoedbubbel vrijwel onmogelijk te waarderen.

deutsche-bank2Eerder betaalde Bank of America al een boete van $17 miljard voor een soortgelijke aanklacht, maar Deutsche Bank is niet van plan het geld direct op tafel te leggen. In een verklaring zegt de bank geen enkele intentie te hebben om een schikking te treffen die ook maar in de buurt komt van die $14 miljard. Ze zien het bedrag als een startpunt in de onderhandelingen en verwachten op een veel lager boetebedrag uit te zullen komen. Goldman Sachs, dat ook beboet werd voor het doorverkopen van dubieuze mortgage backed securities, kwam uit op een schikking van $5,1 miljard.

€5,5 miljard

Deutsche Bank heeft deze zomer al €5,5 miljard opzij gezet om schadeclaims af te kunnen handelen. Daaruit kunnen we concluderen dat de bank zelf heel goed weet dat ze fout zat met het doorverkopen van dubieuze Amerikaanse hypotheekleningen. Het is de vraag of dit potje van €5,5 miljard genoeg is, want er hangen nog meer donkere wolken boven de bank. Zo wordt Deutsche Bank ook verdacht van wisselkoersmanipulatie en van het manipuleren van de goudprijs.

deutsche-bank

Deutsche Bank hard onderuit door boete van $14 miljard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders