Dow Jones op hoogste niveau tegenover goud sinds 2007

De Dow Jones index staat momenteel op het hoogste niveau ten opzichte van goud sinds 2007. Delen we de stand van deze Amerikaanse beursindex van iets meer dan 25.000 punten door een goudprijs van $1.225 per troy ounce, dan komen we uit op een ratio van 20,43 troy ounce goud voor de hele beursindex. Dat niveau stond tien jaar geleden voor het laatst op de borden.

Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat de ratio tussen de Dow Jones index en het edelmetaal de afgelopen honderd jaar sterk fluctueerde. De laagste stand werd gemeten in 1933 en in 1980, toen de ratio op respectievelijk 1,94 en 1,29 troy ounce stond. De hoogste waardering van de Dow Jones index werd gemeten tijdens de internetbubbel van eind jaren negentig, toen de index gelijk stond aan 40 troy ounce goud.

Aandelen overgewaardeerd of niet?

Kijken we naar de laatste vijftien jaar, dan zien we dat aandelen vanaf het dieptepunt in 2011 ongeveer drie keer zoveel waard zijn geworden ten opzichte van het gele edelmetaal. Op basis van onderstaande grafiek kunnen we aandelen niet meer goedkoop noemen, maar ook niet bijzonder duur. Zowel in de opgaande economische fase van de jaren zestig als eind jaren negentig waren beleggers bereid nog veel meer te betalen voor aandelen.

Op basis van de huidige koers lijkt een spreiding tussen verschillende beleggingscategorieën de meest voor de hand liggende keuze. Goud kan daarin een waardevolle functie vervullen, omdat het edelmetaal weinig correlatie heeft met andere beleggingen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.