ECB introduceert nieuwe €100 en €200 biljetten

De ECB heeft vandaag de nieuwe bankbiljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. Het zijn de laatste biljetten in de nieuwe Europa serie, aangezien er geen nieuw exemplaar van het €500 biljet verschijnt. De nieuwe briefjes van €100 en €200 zijn iets kleiner dan hun voorgangers, want de hoogte is identiek aan die van het €50 biljet. Daardoor passen de grote briefjes beter in de portemonnee en gaan ze makkelijker door de geldtelmachines.

De bankbiljetten van €100 en €200 worden op veel plekken in Nederland al niet meer geaccepteerd, maar in de eurozone wordt het exemplaar van €100 nog steeds volop gebruikt. Volgens de centrale bank wordt dit exemplaar na de biljetten van €50 en €20 het meest gebruikt voor contante betalingen. De briefjes van €200 komen veel minder vaak voor in het dagelijkse betalingsverkeer.

Contant geld als alternatief voor de spaarrekening

Misschien vraagt u zich af waarom de ECB de moeite neemt om deze grote bankbiljetten te vernieuwen, aangezien grote bedragen steeds vaker met elektronische worden afgerekend. Toch neemt de vraag naar de grootste biljetten nog ieder jaar toe, omdat deze steeds vaker gebruikt worden als alternatief spaarmiddel.

Met een spaarrente van bijna nul procent wordt het interessanter om spaargeld in de vorm van contant geld aan te houden. Bij een negatieve rente zijn de grote bankbiljetten zelfs aantrekkelijker. De vraag naar het briefje van €100 stijgt jaarlijks met 7,6%, terwijl de vraag naar €200 biljetten ieder jaar met 8,6% toeneemt.

Productie van €500 biljet gestopt

De oude briefjes van €100 en €200 blijven uiteraard geldig, maar zullen op termijn uit circulatie verdwijnen. Ook blijft het €500 biljet in omloop, al hebben centrale banken dit jaar de productie van het grootste biljet stilgelegd. Het aanbod van deze biljetten neemt dus niet meer toe.

Hieronder ziet u twee video’s van de ECB. De eerste staat in het teken van de twee biljetten die vandaag gepresenteerd zijn. De tweede video laat zien hoe de bankbiljetten gemaakt worden.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *