Live: ECB verlaagt de rente naar 0,15%

Update: De ECB heeft de rente verlaagd naar 0,15%. De depositorente voor banken wordt negatief, want deze daalt van 0% naar -0,1%.

Zal de ECB de rente verlagen? Dat is de vraag waar de financiële markten al enige tijd op broeden. Het verlossende antwoord komt vanmiddag, zodra ECB-president Draghi een toelichting geeft van het rentebesluit. Bijna alle analisten (95%) verwacht een rentedaling van 15 basispunten naar een niveau van 0,1%. Op dit moment is de rente waar banken geld tegen kunnen lenen 0,25%. Om het inflatoire effect van een nog lagere rente op te vangen zal de ECB naar verwachting ook overgaan tot een negatieve depositorente. Dat is de rente die de ECB berekent aan commerciële banken die reserves bij de centrale bank geparkeerd hebben. Bij de laagste renteverlaging werd dit rentetarief al naar 0% gebracht. Peter Praet van de centrale bank suggereerde in november al dat een negatieve rente tot de mogelijkheden behoort.

Negatieve rente

Een negatieve rente zou betekenen dat banken geld moeten betalen over deze reserves, wat in theorie een deflatoir effect heeft op de geldhoeveelheid. Men suggereert dat een negatieve depositorente de banken aanspoort meer geld uit te lenen, maar daar is in de praktijk nauwelijks sprake van. Banken spreken de reserves pas aan wanneer crediteuren besluiten banktegoed om te zetten in contant geld. Ook dalen de reserves van banken als de ECB haar LTRO programma afwikkelt en schuldpapier terugbrengt naar de commerciële banken. Pas dan verdwijnen die reserves weer uit het banksysteem, niet door het verstrekken van nieuwe kredieten die in girale vorm binnen het banksysteem circuleren.

Vanaf 14:30 begint de livestream van de persconferentie vanuit het ECB hoofdkantoor in Frankfurt. Aansluitend op de toelichting van het rentebesluit zal de internationale pers vragen stellen.

[polldaddy poll=8102827]

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders