ECB werkt aan realtime betaalsysteem voor banken

De ECB werkt aan een realtime betalingssysteem voor banken, waarmee consumenten en bedrijven zonder vertraging geld kunnen overmaken naar banken in de gehele Eurozone. Wil je als consument iets kopen in het buitenland of wil je als bedrijf een buitenlandse leverancier betalen, dan wordt het geld in de toekomst zonder vertraging op de rekening van de ontvanger bijgeschreven.

Met de ontwikkeling van dit nieuwe systeem wordt een van de grootste nadelen van grensoverschrijdend betalingsverkeer aangepakt. De tijd dat betalingen tussen verschillende banken vertraagd werden door weekenden of landelijke feestdagen gaan binnen de Eurozone dus tot het verleden behoren.

Realtime betalingsverkeer in de Eurozone

Het nieuwe systeem dat dit allemaal mogelijk maakt luistert naar de naam ‘TARGET Instant Payment Settlement’ (TIPS) en zal 365 dagen per jaar en 24 uur per dag het betalingsverkeer tussen banken in de Eurozone regelen. Het is een afgeleide van het TARGET 2 systeem dat centrale banken binnen het Eurosysteem gebruiken om grote geldstromen tussen landen te optimaliseren.

Het nieuwe real-time betalingssysteem van de ECB wordt in nauwe samenwerking met de Europese bankensector ontwikkeld en zal naar verwachting in november 2018 in gebruik worden genomen. Voor deze nieuwe dienstverlening zal de ECB 0,2 eurocent per transactie in rekening brengen (€0,002), op voorwaarde dat een bank tenminste twee jaar van dit nieuwe systeem gebruik zal maken.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *