“Een gezin in de bijstand zit er warmpjes bij”

Het is prima vertoeven in de bijstand, als we de berekeningen van het Nibud en van Daskapital mogen geloven. Een gezin met twee volwassen thuiswonende kinderen blijkt iedere maand, inclusief alle andere toeslagen zoals vakantie- en zorgtoeslag, een bedrag van €3.255 op te strijken. En dat is niet het bruto ‘inkomen’, maar netto! Een echtpaar in de bijstand krijgt onder de huidige regels 100% uitkering (€1.493 per maand inclusief vakantie- en zorgtoeslag) en de kinderen krijgen in dit voorbeeld ieder 60% uitkering (€881 inclusief vakantie- en zorgtoeslag).

Zetten we daar een gezin naast waarvan de vader kostwinner is met een modaal inkomen, de moeder niet werkt en de twee volwassen kinderen thuis wonen en een studie volgen, dan komen we op een totaal aan inkomsten en toeslagen van… €2.890 netto. Juist, minder dan het gezin dat het maximale haalt uit de bijstand en de belastingdienst. Vader houdt in dit voorbeeld netto €1.988 per maand over en moet het doen met slechts €70 zorgtoeslag voor hemzelf en zijn vrouw. Vanwege een te hoog inkomen krijgt dit gezin niet alleen minder zorgtoeslag, ook komen ze niet in aanmerking voor huurtoeslag. De kinderen krijgen in dit voorbeeld €88 per maand aan zorgtoeslag en €328 studiefinanciering (basis- plus aanvullende beurs).

Huishoudens in bijstand versus huishoudens met werk en inkomen

Huishoudens in bijstand versus huishoudens met werk en inkomen (Bron: Daskapital)

Bijstand omlaag

Staatssecretaris Klijnsma vond dit ook te gortig en heeft daarom besloten dat meerdere uitkeringstrekkers op één adres voortaan wat minder krijgen. Volgens berekeningen van Daskapital gaat het bijstandsgezin er onder de nieuwe regels bruto €617 per maand op achteruit. Netto hoeven ze minder in te leveren, want door de lagere uitkering maken ze nu wel weer aanspraak op een huurtoeslag van €137. Zo houdt dit gezin alsnog €2.811 per maand over, bijna evenveel als het gezin modaal.

De SP heeft de versoberde uitkeringen laten doorrekenen voor 25 voorbeeldhuishoudens. In deze tabel heeft de kostwinner een modaal salaris, bij tweeverdieners heeft de kostwinner 1,5x modaal salaris. Die tabel zit u hieronder en kunt u vinden in dit rapport van de SP.

Update:

Volgens Sargasso is de vergelijking die Daskapital maakt niet volledig. Zo kunnen de kinderen die studeren een aantal jaren gratis met het OV reizen en maakt de niet werkende moeder aanspraak op de algemene heffingskorting, ook wel aanrechtsubsidie genoemd. En zo blijven we bezig om subsidies, belastingen en bijdrages te zoeken om het ene, dan wel het andere verhaal te onderbouwen…

voorbeeldinkomens-1

voorbeeldinkomens-2

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over ““Een gezin in de bijstand zit er warmpjes bij”

 • Ik heb het altijd bijzonder gevonden hoe weinig verschil er tussen het inkomen van een full-time werkend gezin zit en een van de staat levend gezin. De incentive om te gaan wordt in ieder geval geminimaliseerd op deze manier. Zelfs met de nieuwe regeling.

  P.S. die captcha’s zijn niet te lezen of te horen…

  Beantwoorden
 • Dank voor uw reactie. We gaan kijken of we iets aan die verificatie kunnen doen. Soms zijn ze inderdaad zeer moeilijk te lezen…

  Beantwoorden
 • Volstrekt onzinnig dat een gezin €2.811 per maand over zou houden.

  Reality check! Gezin in de bijstand met kinderen onder de 18 jaar of met kinderen die niet werken krijgen € 1322 pm excl. toeslagen, nieuwe bijstandsnorm.. € 1146 pm excl. toeslagen.

  De Leefbaar Inkomen standaard – Herstel van niet alleen de belofte van werk, maar ook de mogelijkheid tot fatsoenlijk betaalde banen met voordelen is de centrale uitdaging die wij als Nederland onder ogen moeten zien als we ons een weg uit de Grote Recessie willen banen.

  De ‘crisis’ is psychologisch/geestelijk ergo wij zijn de crisis: De egoïstische acties worden geboren uit gedachten gecentreerd rond zichzelf, we vinden het naarmate de tijd verstrijkt eigenlijk steeds moeilijker om de behoeften en posities van anderen te overwegen.

  Beantwoorden
 • Waar halen deze wijsheren dat vandaan. Ik zit in de bijstand en heb 2 kinderen onder de 18 jaar en twee onder de 23 jaar. Ze gaan allemaal naar school. Mijn vrouw werkt nog wat partime en dat was het. Wilt u weten wat wij te besteden hebben. Inkomsten 1067 euro netto bijstand en inkomen wat er van mijn vrouw overblijft. Aan toeslagen: kgb 165,- zts 75,- en hts 24,- . Dat is bij lange na niet wat hierboven word vermeld. Ze moeten zichzelf zeker moed en leugens inpraten om de mensen met de laagste inkomens nog meer uit te knijpen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders