EU, Rusland en China werken aan alternatief voor betalingsverkeer Iran

De drie grootste lidstaten van de EU hebben samen met Rusland en China overeenstemming bereikt over een nieuw systeem om het betalingsverkeer met Iran in stand te kunnen houden. Met ingang van 4 november treden nieuwe Amerikaanse sancties in werking, waardoor Iraanse banken mogelijk afgesloten worden van het internationale betalingsverkeer. Met de lancering van een zogeheten ‘special purpose vehicle’ wordt er een alternatieve route gecreëerd voor betalingsverkeer met Iran.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, China en Iran laten in een gezamenlijke persverklaring weten dat ze bedrijven zullen steunen die legitieme zaken willen doen met Iran. De deelnemende landen schrijven in de verklaring dat Iran zich aan alle afspraken heeft gehouden met betrekking tot het nucleaire programma en dat ze om die reden ook de economische samenwerking willen continueren. Daarbij wordt expliciet het betalingsverkeer en de export van olie, gas en andere petrochemische producten genoemd.

Special Purpose Vehicle

Federica Mogherini, de vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, spreekt in haar verklaring van een zogeheten ‘special purpose vehicle’ om het betalingsverkeer tussen Europese landen en Iraanse banken in stand te houden. Via dit financiële instrument, waarvan de details in een later stadium bekend zullen worden gemaakt, kunnen bedrijven legitieme financiële transacties verrichten. Dit wordt toegelicht in de volgende passage uit de persverklaring:

10. Met inachtneming van de urgentie en de noodzaak om tot een tastbaar resultaat te komen verwelkomen de deelnemers de praktische voorstellen om betalingskanalen te behouden en te ontwikkelen, meer specifiek het initiatief om een special purpose vehicle te maken om betalingen gerelateerde aan de export van Iran (inclusief olie) te faciliteren. Daarmee assisteren en verzekeren we economische actoren die legitieme zaken willen doen met Iran.

De deelnemers bevestigden opnieuw hun sterke motivatie om verdere werkzaamheden te verrichten die gericht zijn op het operationaliseren van een dergelijk special purpose vehicle en op de samenwerking met regionale en internationale partners.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo