EU verlengt sancties Rusland met zes maanden

De Europese Raad heeft vandaag besloten de sancties tegen Rusland met zes maanden te verlengen tot maart 2018. De sancties hebben betrekking op het bevriezen van banktegoeden en een reisverbod voor bepaalde personen in Rusland. In totaal worden 149 personen en 38 organisaties en bedrijven direct getroffen door de sancties.

In 2014 legde de EU voor het eerst sancties op aan Rusland, toen vanwege het feit dat de Krim zich via een referendum bij Rusland had aangesloten. De sancties zijn sindsdien voortdurend verlengd, omdat Rusland in strijd met de afspraken van Minsk II nog steeds steun zou verlenen aan onafhankelijkheidsstrijders in het oosten van Oekraïne.

Economische sancties

Naast deze sancties heeft Europa ook beperkingen opgelegd aan specifieke sectoren van de Russische economie, die tot en met 31 januari 2018 van kracht zullen blijven. In reactie op de Europese sancties blokkeert Rusland alle landbouwproducten uit de Europese Unie.

Volgens onderzoeker Idriss Jazairy van de Verenigde Naties lopen Europese bedrijven door deze sancties iedere maand $3,2 miljard aan inkomsten mis, waarmee de totale kosten van de sancties zijn opgelopen tot naar schatting $100 miljard.

Voor Rusland komen de sancties minder hard aan, want daarvoor wordt de schade door Jazairy geschat op $15 miljard op jaarbasis. Dat is omgerekend in totaal van ongeveer $55 miljard sinds de invoering van de sancties. De schade in Rusland komt minder hard aan, omdat de Europese sancties geen betrekking hebben op de export van aardgas van Rusland naar Europa.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

3 gedachten over “EU verlengt sancties Rusland met zes maanden

 • 15 september 2017 om 10:04
  Permalink

  Kost het Rusland ook niet minder per jaar omdat de Russische economie vele malen kleiner is dan die vd EU?

  Beantwoorden
  • 15 september 2017 om 10:55
   Permalink

   Dat zou kunnen, maar is lastig om met enige zekerheid te zeggen. De sancties tegen Rusland zijn namelijk niet vergelijkbaar met die tegen de Europese Unie. Hoe groot de impact is hangt dus niet zo zeer af van de omvang van de economie, maar van het gedeelte dat geraakt wordt door de sancties.

   Beantwoorden
 • 16 september 2017 om 10:56
  Permalink

  Twee weken terug nog naar Rusland geweest (Sint Petersburg en Moskou) samen met een vriend. Vriend van me liep met mijn ticket gewoon door de Douane (bij mij werd het wel geconstateerd), onze koffers zijn amper gecheckt (alleen door de scanner, maar niet open gemaakt of elektronica eruit moeten halen), flesje frisdrank mocht gewoon mee als ze zien dat je een Westerling bent.
  Collega van mij is in dezelfde periode naar de VS geweest en werd met een pre-selection paspoort controle uit de lijn gehaald en drie kwartier ondervraagt waardoor hij met zijn gezin bijna de vlucht miste. In Rusland ook amper moslims en boerka’s gezien. Wordt Rusland dan het vrije land t.o.v. het Westen…?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.