De EU wil multinationals die belastingen proberen te ontwijken harder aanpakken, zo maakte Dijsselbloem bekend na afloop van een vergadering tussen alle ministers van Financiën van de Eurozone.

Verschillende Amerikaanse multinationals gebruiken de mazen in de Europese wetgeving om op grote schaal belastingen te ontwijken. Ze zetten een brievenbusmaatschappij of kantoor op in een land met een voor hen zeer gunstig belastingklimaat (zoals Ierland of Nederland) en gebruiken deze constructie zodat een groot deel van de winst onbelast blijft.

Belastingontwijking

Europa wil harder optreden tegen de multinationals die dit soort constructies gebruiken om minder belasting te betalen. Apple kreeg onlangs nog een miljardenboete van de Europese Commissie en de kans is groot dat meer bedrijven zullen volgen. De Europese Commissie gaat ook onderzoek doen naar belastingontwijking door webwinkel Amazon en fastfoodketen McDonald’s.

“Mijn boodschap aan die bedrijven is dat ze de verkeerde strijd aan het voeren zijn. Jullie moeten verder gaan, de tijden zijn veranderd”, zo verklaarde Dijsselbloem voorafgaand aan de ontmoeting met de ministers van Financiën. “Jullie moeten op een eerlijke manier belasting betalen, een gedeelte in de VS en een gedeelte in Europa. Dus zorg dat je daar klaar voor bent.”

dijsselbloem

Dijsselbloem tegen de multinationals: “Jullie moeten op een eerlijke manier belasting betalen”

Europese belastingregels

Om de belastingontwijking effectief aan te kunnen pakken is een Europese aanpak nodig, waarbij een aantal belastingregels geharmoniseerd worden. Pierre Moscovici van de Europese Commissie zal daar de komende weken meer informatie over naar buiten brengen.

Het doel is dat alle landen van de Europese Unie in de toekomst dezelfde regels krijgen over welk deel van de winst belasting geheven moet worden. Daarmee moet een einde komen aan belastingconstructies waardoor een bedrijf als Apple effectief maar 0,005% belasting hoeft te betalen.

Nu Europa belastingontwijking harder wil aanpakken is het voor Amerikaanse multinationals minder aantrekkelijk geworden om zich in landen als Ierland, Nederland en Luxemburg te vestigen. Maar daarmee is het probleem van belastingontduiking niet verdwenen.

“Ik denk niet dat Apple Ierland zal verlaten, maar het beleid van de Europese Commissie zorgt er wel voor dat multinationals voortaan wel twee keer nadenken voordat ze zich in een EU-land vestigen. De kans is groot dat we een verschuiving zien richting van Ierland en Luxemburg naar landen als Zwitserland en Singapore”, zo verklaarde belastingconsultant Ryan Dudley tegenover de politieke nieuwssite Salon.

Verenigde Staten

Europa wil het probleem van belastingontwijking door grote bedrijven aan te pakken, in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Die hebben zich nauwelijks gemengd in dit debat, wat natuurlijk ook goed te verklaren is gezien veel van die multinationals Amerikaanse bedrijven zijn.

Veel Amerikaanse bedrijven parkeren hun geld in het buitenland, omdat het door de Amerikaanse belastingregels niet gunstig is om dat geld terug te halen naar de VS. President Obama wil dat dit geld terug komt naar de Verenigde Staten en deed daarom begin vorig jaar een voorstel deze geparkeerde winsten eenmalig met slechts 14% te belasten.

“De Obama regering zegt dat ze het geld wil terughalen, maar als we naar de feitelijke plannen kijken, dan bekrachtigen die de mazen in de wetgeving. Het is een geweldig cadeautje”, zo concludeert Clark Gascoigne van de Financial Accountability and Corporate Transparance Coalitian tegenover Salon.

Lees ook: