Eugene Fama waarschuwt voor nieuwe recessie in 2014

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Eugene Fama waarschuwt voor een nieuwe recessie in 2014. Tegenover Reuters zei hij dat de hoge staatsschulden in de VS en in Europa een blijvende bedreiging vormen voor de wereldeconomie. Daardoor is het gevaar van een nieuwe recessie in 2014 niet uit te sluiten.

“Er kan een moment komen waarop de financiële markten de schulden niet meer geloofwaardig vinden en overheden niet meer aan financiering kunnen komen”, aldus Fama. “Als er een nieuwe recessie komt, dan zal die wereldwijd plaatsvinden”, zo voegde de econoom eraan toe. Over het herstel van de Amerikaanse economie heeft ook Fama zo zijn bedenkingen. De werkloosheid zakte in november naar 7%, maar volgens de econoom is dat geen correcte voorstelling van zaken. “De enige reden waarom de werkloosheid terug op 7% is gekomen – wat in historisch perspectief nog steeds hoog is – is dat mensen gestopt zijn met het zoeken naar werk”. Volgens Fama is de Amerikaanse economie helemaal niet uit de recessie gekomen.

Fama: “Bedrijven zijn efficiënter geworden”

Volgens Eugene Fama worden de aandelenkoersen ondersteund door het feit dat bedrijven sinds de financiële crisis van 2008-2009 steeds efficiënter zijn gaan werken: “De respons van bedrijven op de crisis was om af te slanken, effectiever te worden end e winstgevendheid te verbeteren. Daardoor blijft de waarde van aandelen steeds verder stijgen”.

Fama ontving dit jaar samen met Robert Shiller en Lars Peter Hansen de Nobelprijs voor de economie voor onderzoek naar bubbels in de economie. Fama werd vooral bekend door zijn onderzoek naar de efficiënte markt theorie op de aandelenmarkt. Ondanks de vele onderzoeken die de efficiënte markt theorie weerlegd hebben blijft Fama overtuigd van zijn eigen onderzoeksresultaten. Hij is van mening dat niemand in staat is om systematisch een bovengemiddeld rendement te halen op de aandelenmarkt. Daarom heeft hij zijn hele vermogen in een indexfonds geplaatst dat de aandelenmarkt als geheel volgt.

Eugene Fama waarschuwt voor nieuwe recessie in 2014

Eugene Fama waarschuwt voor nieuwe recessie in 2014

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Eugene Fama waarschuwt voor nieuwe recessie in 2014

 • 10 december 2013 om 21:07
  Permalink

  De beste Fama heeft het wel bij het rechte eind met zijn reactie:De respons van bedrijven op de crisis…….

  M.v.g.

  Ons Moraal

  Dank marketupdate voor de betere artikels welke jullie steeds meer publiceren… En hou die ongezouten commentaren/mening. Daar leren de mensen meer van dan de telegraaf..

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders