Europese banken weer onderuit na stresstest

De stresstest voor Europese banken heeft niet alle zorgen bij beleggers kunnen wegnemen, want op de beurs gaan de bankaandelen opnieuw onderuit. De index van Europese bankaandelen sloot maandag meer dan 2% lager en stond dinsdag rond het middaguur alweer 2,5% in de min, waarmee de waardering van banken weer terug is op het dieptepunt van de Europese schuldencrisis van vier jaar geleden.

Frankfurt_Deutsche_Bank_teaserBeleggers en analisten maken zich zorgen over de lange termijn winstgevendheid van de Europese bankensector en die zorgen zijn door de stresstest niet weggenomen. Het verdienmodel bank banken wordt enerzijds aangetast door de extreem lage rente en anderzijds door de grote hoeveelheid slechte leningen op de bankbalansen.

€1.000 miljard aan slechte leningen

Naar schatting hebben Europese banken in totaal ongeveer duizend miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan. Moeten banken afschrijven op deze dubieuze leningen, dan kan de winstgevendheid als sneeuw voor de zon verdampen.

Analist Gary Greenwood van Shore Capital zegt in een verklaring tegenover Reuters dat Europese banken onvoldoende gedaan hebben om hun balans op te schonen. Daardoor blijven de bankaandelen onder druk staan.

bankaandelen-onderuit

Bankaandelen weer onderuit na stresstest (Grafiek van CNBC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders