Geschiedenis voorziet een forse koerscorrectie

De financiële markten worden meer door sentiment dan door fundamentals gedreven, zodat een zeer zware koerscorrectie mogelijk is. Dat stelt John Mauldin, een gerenommeerde columnist en financieel adviseur in de Verenigde Staten. Mauldin wijst erop dat de beurzen afgelopen weken een all-time high bereikten. Maar volgens hem is de combinatie van hoge of zelfs stijgende waarderingen, lage volatiliteit en een zwakke trend in de reële winstgroei een teken voor nakende marktinstabiliteit. Hij verwijst daarvoor naar de zogenoemde Shiller koers/winstverhouding. Deze staat nu op 24,4, wat overeenkomt met de stand van augustus 1929. Dat was aan de vooravond van de Grote Depressie.

Crisis

Zij is echter hoger dan augustus 1987, toen in het najaar een koerscorrectie van 22 procent volgde. Mauldin stelt dat als de geschiedenis een graadmeter is, dat er dan een daling van niet 20% tot 30%, maar van meer dan 50 procent denkbaar is. Mauldin adviseert zijn gehoor winst te nemen, maar ook meer diversificatie toe te passen, bij voorbeeld ten gunste van grondstoffen en nominale staatsobligaties. Er zijn inmiddels meer geluiden te horen van beleggers en financiële instellingen die van mening zijn, dat de waarderingen erg hoog geworden zijn en dat een koerscorrectie denkbaar is. Recentelijk verklaarde de contraire fondsmanager John Bennett van Henderson Global Investors hetzelfde.

Dit stuk werd afgelopen week gepubliceerd in de CRASH INVESTOR. De betaalde nieuwsbrief van Cor Wijtvliet met diepte-analyses en een modelportefeuille. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Geschiedenis voorziet een forse koerscorrectie

    • Ik waag me niet aan short gaan.. Er zijn teveel omstandigheden die de aandelenmarkt kunnen sturen dat het heel moeilijk is om het te timen. Wel leuk dat mijn zilveren munten de afgelopen week weer wat meer waard zijn geworden 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo