Grieken wijken uit naar goedkoper Bulgarije

Grieken die amper rond kunnen komen in eigen land wijken steeds vaker uit naar buurtland Bulgarije, waar de kosten van levensonderhoud aanzienlijk lager zijn. Bloomberg doet verslag van gepensioneerde Grieken die hun geboorteland achter zich laten en zich vestigen in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar je met een pensioen van €800 per maand uitstekend rond kunt komen. Er blijft zelfs geld over om met enige regelmaat terug te gaan naar Griekenland.

De lagere inkomens in Griekenland zijn misschien nog wel het hardst getroffen door de Europese schuldencrisis. Onder druk van het IMF, de ECB en de Europese Commissie moest het land flink snijden in de overheidsuitgaven, waaronder de lonen en de pensioenvoorzieningen. De situatie is voor sommigen zo schrijnend dat er niet genoeg geld meer overblijft om rond te komen.

Goedkoop leven in Bulgarije

Uitwijken naar Bulgarije wordt daarom door steeds meer Grieken overwogen. Het land kwam in 2007 bij de Europese Unie en is daarna met gemiddeld 2,4% per jaar gegroeid. Desondanks is het nog steeds mogelijk om voor heel weinig geld rond te komen. Zo kost een brood omgerekend maar 60 eurocent, betaal je in een restaurant zelden meer dan €10 voor een complete maaltijd en kun je voor €200 een appartement met twee kamers huren. Ook zijn de prijzen van benzine en van het openbaar vervoer er veel lager.

Bloomberg sprak met een gepensioneerde die zijn pensioenuitkering in Griekenland met 45% zag dalen als gevolg van de crisis. Hij moet nu rondkomen van €1.100 per maand, maar kan door de lagere prijzen in Bulgarije nog steeds een comfortabel leven leiden. Of die prijzen gaan stijgen als Bulgarije over een paar jaar de euro invoert is nog maar de vraag, maar tot die tijd is het een goedkoop alternatief voor Griekenland.

De kosten van levensonderhoud in Bulgarije zijn de helft van het Europese gemiddeld (Bron: Bloomberg)

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.