Handelsoorlog zet goudkoers hoger

Een nieuw hoofdstuk in de handelsoorlog zet de beurzen onder druk en helpt de goudkoers omhoog. Afgelopen week richtte de Amerikaanse president Trump zijn pijlen op buurland Mexico, door nieuwe importheffingen aan te kondigen. Met ingang van 10 juni zal de VS een importheffing van 5% op alle goederen uit Mexico hanteren, een tarief dat daarna verder verhoogd zal worden tot maximaal 25%.

Trump verhoogt met deze importheffingen de druk op Mexico om de stroom van illegale migranten aan te pakken. Het is het zoveelste voorbeeld van een politiek probleem dat president Trump met economische sancties probeert op te lossen. Zo legde Trump ook al sancties op aan Rusland, Venezuela en Iran voor anders dan economische redenen.

Handelsoorlog maakt beleggers nerveus

De handelsoorlog die begon tussen de Verenigde Staten en China lijkt nu verder uit te waaien naar andere landen. Niet alleen Mexico moet het ontgelden, ook Europese landen vrezen voor importheffingen. Trump wil zijn eigen industrie beschermen en doet dat door producten uit het buitenland duurder te maken.

Het gevaar van een handelsoorlog is dat een klein probleem snel kan escaleren tot een groot conflict, met economische schade tot gevolg. Een voorbeeld daarvan is de Chinese elektronicafabrikant Huawei, dat geen toegang meer krijgt tot bepaalde software van Amerikaanse bedrijven. Daardoor worden de producten van deze fabrikant minder interessant voor consumenten in de rest van de wereld.

De voortdurende dreigementen van Trump hebben ook hun weerslag op de financiële markten. Wereldwijd gingen de beurzen de afgelopen weken naar beneden, waarbij op vrijdag in de Verenigde Staten zelfs een daling van bijna 1,5% genoteerd werd.

Goudkoers hoger, olieprijs daalt

De dreiging van een escalerend handelsconflict heeft ook effect op de markt voor grondstoffen. De prijs van Brent olie zakte in iets meer dan twee weken tijd van $71 naar $60 per vat, terwijl de prijs voor een vat Amerikaanse WTI in dezelfde periode van $63 naar $51 zakte. Beleggers vrezen een overschot door de combinatie van een hoge olieproductie en afnemende economische groei.

Ondertussen profiteert goud van een vlucht naar veiligheid. Het edelmetaal steeg vorige week al met 1,7% en zet die stijgende trend door. Op het moment van schrijven staat de goudkoers op €37.785 per kilo en €1.175 per troy ounce, het hoogste niveau sinds februari dit jaar. De zilverprijs reageert minder sterk op het handelsconflict, want dit edelmetaal staat met een prijs van €420 per kilo veel lager dan het niveau van februari.

Goudprijs hoger door oplaaien handelsoorlog

Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *