Volgens de laatste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat er voor $265 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties geparkeerd op de Kaaimaneilanden. Daarmee is het belastingparadijs na China en Japan de derde grootste buitenlandse bezitter van het Amerikaanse schuldpapier. Veel grote hedgefondsen hebben zich vanwege het gunstige belastingklimaat op de Kaaimaneilanden gevestigd, waar ze het vermogen van de miljonairs en miljardairs van deze wereld beheren.

Red_bay_dock_and_piers

Hedgefondsen parkeren meer staatsobligaties op de Kaaimaneilanden

Naar schatting is 60% van al het vermogen van de grote hedgefondsen in de wereld geparkeerd op deze eilandengroep in de Caribische zee. Veel beleggersfondsen hebben de laatste maanden Amerikaanse staatsobligaties aan hun portefeuille toegevoegd, omdat het schuldpapier nog steeds gezien wordt als een relatief veilige haven. In een jaar tijd groeide de totale berg aan schuldpapier op het eiland van $200 naar $265 miljard.

Het is voor het eerst dat het Amerikaanse ministerie van Financiën gedetailleerde cijfers naar buiten brengt over de bezittingen van Amerikaanse staatsobligaties per land. De gegevens werden vrijgegeven nadat Bloomberg beroep had gedaan op de ‘Freedom of Information Act’.

treasuries-caymanislands

Veel Amerikaanse staatsobligaties geparkeerd op de Kaaimaneilanden (Bron: Bloomberg)