Hongaarse centrale bank koopt kunst

De Hongaarse centrale bank koopt tussen nu en eind 2018 voor in totaal €100 miljoen aan Hongaarse kunst, zo schrijft de Wall Street Journal. Het gaat om kunst die door de turbulente geschiedenis van het land in buitenlandse handen zijn gevallen. Het doel van de centrale bank is zoveel mogelijk stukken met historische waarde terug te halen, zodat deze veilig bewaard blijven als historisch erfgoed.

De centrale bank maakte niet duidelijk hoe ze de aankopen wil gaan financieren, aankopen die drie keer zo groot zijn als de operationele kosten uit 2012. De Hongaarse premier, Viktor Orbán, liet vorige week een aantal historische zilveren schalen van de Sevso schat zien. Deze schalen uit de tijd van het Romeinse rijk kwamen voor een bedrag van €15 miljoen weer in handen van Hongarije.

Hongaarse premier toont zilveren schalen uit de Romeinse tijd

Hongaarse premier toont zilveren schalen uit de Romeinse tijd (Bron: MTI/MTVA Noemi Bruzak)

Groot bedrag

Volgens László Baán, algemeen directeur van het kunstmuseum van Boedapest, is dit het grootste bedrag dat Hongarije ooit heeft beschikbaar heeft gesteld voor historische kunstwerken. “Met het geld van de centrale bank kan hoogwaardige kunst gekocht worden, maar ook verzamelingen van meubels uit privé collecties die we kunnen gebruiken om herstelde gebouwen te decoreren”, zo voegde hij eraan toe.

De centrale bank kan kunst uit het buitenland kopen die toebehoren aan grote Hongaarse collecties, zoals die van Count Gyula Andrássy, Marcell Nemes, Adolf Kohner of József Lukács. Ook kan ze schilderijen kopen van de abstracte kunstenaar László Moholy-Nagy, oprichter en prominent figuur van de Bauhaus school in Duitsland in de jaren ’20 van de vorige eeuw. “Van deze kunstenaar zijn er geen werken in publiek bezit”, zo voegde Baán eraan toe.

De prijzen voor kunstwerken van Europese schilders die voor 1800 gemaakt zijn leveren al snel een half miljoen euro op op de wereldwijde markt voor kunst. De hoogste prijs die ooit voor een Hongaars werk betaald werd is 240 miljoen forint, omgerekend ongeveer €787.000. Dat bedrag werd eind 2012 neergeteld voor een werk van Tivadar Kosztka Csontváry (zie afbeelding).

trau-landscape

Trau landschap na zonsondergang (Bron: WSJ)

Centrale banken kopen kunst

Volgens de Wall Street Journal kopen centrale banken wel vaker kunst. De Federal Reserve heeft er zelf geen budget voor, maar van tijd tot tijd wordt er wel kunst gedoneerd door vermogende mensen. Ook geven sommige vermogende mensen geld aan de Federal Reserve, bestemd voor de aanschaf van kunstwerken. De Amerikaanse centrale bank heeft al 150 keer een expositie georganiseerd.

De Duitse Bundesbank verzamelt al kunst sinds de oprichting in 1957. Haar collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen en schulpturen die in Duitstalige gebieden gemaakt zijn. Het doel van de Duitse centrale bank is om duizenden werken samen te brengen op één plaats en tegelijkertijd het werk te promoten van minder bekende kunstenaars die tijdgenoten waren van de grote namen in de kunstwereld.

Ook de ECB heeft een verzameling kunst in haar bezit. Die verzameling bestaat uit een bescheiden aantal van 250 werken, gemaakt door tachtig verschillende kunstenaars uit in totaal achttien verschillende landen. De huidige expositie van de ECB, die loopt van 20 maart tot en met 13 juni, staat in het teken van kunstwerken uit Denemarken. Volgens de persvoorlichting van de ECB benadrukt de kunstverzameling “de culturele diversiteit en de rijkdom aan artistieke werken die Europa heeft”.

Wat vindt u? Is het een goede zaak dat centrale banken kunst kopen?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Hongaarse centrale bank koopt kunst

  • Dit werkt megalomaan gedrag in de hand. Bestuurders moeten eens leren met hun fikken af te blijven van publiek geld! Als we willen dat iemand kunst koopt met onze centen, dan huren we wel een kunsthistoricus in!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo