Huizenbubbel Australië staat op barsten

Krappere kredietvoorwaarden zetten flink druk op de huizenmarkt in Australië. De markt beleeft momenteel de zwaarste neergang in 35 jaar en kan zelfs het einde inluiden van de bijna drie decennia economische groei in ‘Down Under’, schrijft Ariel Bezalel, head of strategy, fixed income bij Jupiter Asset Management.

35-jarige zeepbel loopt leeg

De laatste recessie in Australië dateert alweer van 1990, sindsdien heeft het land een zeldzaam lange periode van economische expansie beleefd. Maar de vertraging in de kredietmarkt hangt als een donkere wolk boven de huizenmarkt. De zeepbel op de Australische huizenmarkt kon 35 jaar groeien en loopt nu langzaam leeg, omdat banken strikter zijn in hun kredietverlening. Dat is een gevolg van onderzoek naar de leenpraktijken van de banken, waaruit bleek dat zij het niet zo nauw namen met het uitgavenpatroon van de kredietafnemers.

Australische consument laat het afweten

Volgens Bezalel zijn ook de consumentenbestedingen in Australië een punt van zorg. Het land kent de hoogste schuldratio per huishouden in de ontwikkelde wereld. Ongeveer 56% van de schuld komt ten laste van hypotheken. De economische groei nam in 2018 scherp af door een daling van de consumentenbestedingen, wat weerspiegeld wordt in de krimpende winkelverkopen. Aanvragen voor bouwvergunningen zakken in en Bezalel verwacht dat de Australische economie de komende maanden verder krimpt.

Staatsobligaties als veilige haven in Australië

Gezien bovenstaande is Bezalel positief gestemd over langlopende staatsobligaties uit het land. Zij fungeren als een veilige haven voor beleggers. Ook dekt hij blootstelling aan de Australische dollar af, omdat hij uitgaat van een verzwakking van de munt.

De rente in het land noteert rond de 1,5%, maar de centrale bank heeft al signalen afgegeven dat een renteverlaging of kwantitatieve verruiming opties zijn om de huizenmarkt te stimuleren. Beide ontwikkelingen zijn positief voor Australische staatsobligaties.

Een eventuele renteverlaging door de Reserve Bank of Australia zal nog wat tijd vergen. En dat zet druk op het langere einde van de rentecurve, waarvan staatsobligaties kunnen profiteren. Als mogelijke katalysatoren let Bezalel op neerwaartse bijstellingen van de groeiverwachting en bewijzen dat deze doorwerkt in de arbeidsmarkt.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *