IMF waarschuwt voor gevolgen van stijgende rente

Het IMF waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van een wereldwijde stijging van de rente, zo schrijft Reuters. Een plotselinge rentestijging kan het relatief zwakke economische herstel in opkomende economieën met twee procentpunt verlagen, aldus het IMF. Een eerder dan verwachte verkrapping van het monetaire beleid in de VS en in het Verenigd Koninkrijk kan volgens het Internationaal Monetair Fonds leiden tot hogere rentes elders in de wereld, met name in economieën als Argentinië, Brazilië, Rusland en Turkije.

In eerdere rapporten werden de negatieve gevolgen van een rentestijging voor de opkomende economieën nog veel kleiner ingeschat door het IMF. Het effect van een rentestijging in de VS en het Verenigd Koninkrijk op andere economieën zou gedempt kunnen worden als de Eurozone vast blijft houden aan een ruim monetair beleid. Het nadeel is dat een zogeheten ‘asynchrone’ verkrapping van het monetaire beleid in de wereld voor een grotere volatiliteit in de wisselkoersen kan zorgen, zo stelt het IMF.

Lage rente

Centrale banken verlaagden tijdens de financiële crisis de rente naar een extreem laag niveau, om te voorkomen dat de economie volledig tot stilstand zou komen. Een lage rente stimuleert investeringen en ontmoedigt besparingen, precies wat nodig was na de eerste schrikreactie van de val van Lehman Brothers in 2008. De wereldhandel zakte toen in een mum van tijd ver terug, net als de waarderingen van bedrijven op de beurs.

Opkomende markten

De opkomende markten worden steeds belangrijker voor de wereldeconomie, dat erkent ook het Internationaal Monetair Fonds: “Hun bijdrage is de afgelopen decennia veel groter geworden en groeivertraging in deze landen kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldeconomie”.

Sancties

In haar nieuwste rapport wijst het IMF ook op de negatieve gevolgen van sancties tegen Rusland. Ze schrijven dat, wanneer het conflict ernstiger wordt, de levering van aardgas naar Europa verstoord kan worden. Ook zullen verschillende Europese banken die met Rusland zakendoen de negatieve gevolgen ondervinden. Met name de banken in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zweden hebben volgens het IMF veel blootstelling aan Rusland.

IMF waarschuwt voor negatieve gevolgen van een stijgende rente

IMF waarschuwt voor negatieve gevolgen van een stijgende rente (Bron: Reuters / Philippe Wojazer)

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *