Inflatie: $36 miljoen voor Chinees porselein

De Chinese miljardair Liu Yiqian telde een recordbedrag van $36 miljoen neer voor een zeldzaam kopje uit de Ming-dynastie, zo bericht The Globe and Mail. Het porselein is vijfhonderd jaar oud, maar verkeert nog steeds in goede staat. Niet eerder in de geschiedenis werd er zoveel geld betaald voor een culturele reliek uit de Chinese geschiedenis. Afgelopen dinsdag werd het kopje, dat versierd is met schilderingen van een kip en een haan, geveild door Sotheby’s in Hong Kong.

“Iedere keer als er een antiek kopje beschilderd met kippen op de markt komt worden alle prijzen van de Chinese kunst opnieuw gedefinieerd”, zo verklaarde Nicolas Chow van veilinghuis Sotheby’s na afloop van de veiling. De laatste keer dat een soortgelijk kopje geveild werd was in 1999, toen was de opbrengst $29 miljoen Hong Kong dollar, omgerekend is dat ongeveer een tiende van de prijs die dinsdag betaald werd.

Zeldzaam porselein

Voor zover bekend bestaan er nog maar zestien van deze historische porseleinen kopjes, waarvan vier in private handen. De rest wordt tentoongesteld in diverse musea. De kopjes worden al eeuwen lang geprezen door Chinese keizers en kunstliefhebbers vanwege de kwaliteit, zeldzaamheid en de legendarische textuur die veel weg heeft van zijde.

In een goed gevulde zaal van veilinghuis Sotheby’s begon het bieden bij 160 miljoen Hong Kong dollar (omgerekend ruim $20 miljoen). Uiteindelijk bleven er drie partijen over die de prijs van het kopje bleven opbieden, tot de rest bij een bod van 250 miljoen Hong Kong dollar (ruim $30 miljoen) afhaakte. Uiteindelijk kwam de prijs, inclusief alle bijkomende kosten, uit op 281,2 miljoen Hong Kong dollar (ongeveer $36 miljoen). Dat was meer dan het oude record van $32,4 miljoen dat in 2010 betaald werd voor een Qing vaas.

Prijsstijging

Als gevolg van de economische groei is de prijs van Chinese kunst de afgelopen tien jaar sterk gestegen. En hoewel de markt sinds 2011 weer in wat rustiger vaarwater terecht is gekomen blijft de vraag naar de hoogste kwaliteit kunst onverminderd groot. Toch waren niet alle experts niet onder de indruk van de veiling van dit Chinese porselein. Volgens verzamelaar Robert Chang was de prijs oké, niet bijzonder hoog of bijzonder laag. Kunsthandelaar Richard Littleton verbaasde zich over het kleine aantal serieuze bieders. “Was dit al het grote Chinese kapitaal dat we verwacht hadden?”

Chinese miljardair betaalde recordbedrag van $36 miljoen voor antiek porselein

Chinese miljardair betaalde recordbedrag van $36 miljoen voor antiek porselein

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo